Hoe Loïs Openda Franse harten veroverde met Lens

Sport | Na zijn geweldig seizoen in Nederland blijft Loïs Openda indruk maken in de Ligue 1 met RC Lens. De Belgische spits is topscorer van de club en is 2023 goed begonnen met een uitstekende prestatie tegen PSG.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij was niet te stoppen. Loïs Openda en zijn teamgenoten van RC Lens hebben zondag PSG zijn eerste nederlaag dit seizoen kunnen aansmeren (3-1). De Rode Duivel zette een vijfsterrenprestatie neer en werd verdiend verkozen tot man van de wedstrijd. In een wedstrijd die geen observatieronde kende, gebruikte Openda eerst zijn snelheid om zijn ploeg kort voor het half uur op voorsprong te zetten.

Openda werd gelanceerd door Seko Fofana en sneed door de Parijse defensie, omspeelde Marquinhos en gleed de bal onder doelman Gianluigi Donnarumma door. De tweede helft was nog maar enkele seconden oud of Openda speelde met een subtiele hakje Alexis Claude-Maurice vrij waardoor die de 3-1 kon scoren. Een kwartier voor tijd werd de Belg onder luid gejuich van het Stade Bollaert-Delelelis vervolgens vervangen.

Belangrijke doelstellingen

De 22-jarige aanvaller tankte zo aan het begin van de terugronde van het Franse kampioenschap heel wat zelfvertrouwen. De voormalige speler van Club Brugge heeft dit seizoen voor RC Lens al acht doelpunten gescoord in 17 wedstrijden. Doelpunten die vaak belangrijke punten opleverden in de strijd om de titel waarin ‘les sang et or’ van coach Franck Haise tot ieders verrassing dit seizoen verwikkeld zijn.

Als de Luikenaar, die sinds 22 oktober geen basispeler meer was, zich tevreden moet stellen met invalsbeurten, doet hij dat altijd met enorm veel goesting en dat loont. Dat bleek in oktober uit zijn hattrick tegen Toulouse toen hij kort voor het uur in het veld kwam. Het is ook een teken van een zekere volwassenheid voor de speler die afgelopen zomer voor 10 miljoen euro van Brugge werd overgenomen.

Een lineaire progressie

Met 18 doelpunten in 33 wedstrijden voor Vitesse, de club waar blauw-zwart hem aan uitgeleend had, explodeerde Openda vorig jaar in de Nederlandse competitie. Zijn seizoen in de Eredivisie leverde de snelle spits zijn eerste caps op bij de Rode Duivels, terwijl zijn prestaties in Frankrijk hem mee naar het WK stuurden, waar hij uiteindelijk slechts 12 speelminuten kreeg. Hoewel de speler de laatste maanden bezig is aan een flinke opmars, lijkt hij meer dan ooit op het goede spoor te zitten, en lijkt hij helemaal te ontbolsteren bij RC Lens.

Als hij zo doorgaat, zou de gewezen Belgische belofte – hij speelde een sleutelrol in de kwalificatie voor het EK van dit jaar - binnenkort zijn status bij de Rode Duivels wel eens kunnen zien veranderen. In de pikorde van de aanvallers stond hij momenteel derde in de ogen van ex-bondscoach Roberto Martinez, achter Romelu Lukaku en Michy Batshuayi. Maar de situatie zou snel kunnen veranderen voor de man die al twee keer scoorde in de 109 minuten die hij in het shirt van de Rode Duivels speelde.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top