"Waarom Turkije en Galatasaray? Dat weet ik niet!"

Sport | Begin 2004 was deze Fransman nog een nobele onbekende in het voetbal. Zes maanden na zijn profdebuut bij FC Metz trok hij al naar Galatasaray. De "Chti" zou daar maar voor een korte periode actief zijn. Nadien nam zijn carrière een hoge vlucht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Franck Ribéry is vooral bekend vanwege zijn uitstekende jaren bij Olympique de Marseille, zijn ups en downs bij Frankrijk, en zijn succesvolle passage bij Bayern München. Maar wist je dat hij ook enkele maanden voor Galatasaray voetbalde?

Een onwaarschijnlijke transfer

Ribéry had in 2004 zijn eerste stappen in de Ligue 1 gezet bij FC Metz, dat hem had weggeplukt bij de Franse derdeklasser Stade Brest. Ribéry werd meteen aanzien als een van de revelaties in de Franse eerste klasse en in augustus 2004 was hij zelfs ‘Speler van de Maand’. Hij maakte steeds meer naam en op zijn 21ste werd zijn naam steeds meer genoemd bij het nationaal team van Frankrijk.

Amper zes maanden na zijn debuut in de Ligue 1 kwam er verrassend nieuws naar buiten: Galatasaray maakte de komst van Ribéry bekend. Het Franse talent was voordien ook in opspraak gekomen door een vechtpartij in een discotheek. In plaats van een contractverlenging volgde plots een transfer naar Galatasaray, dat 1,5 miljoen euro betaalde en 800.000 euro tekenbonus spendeerde aan Ribéry.

Publiekslieveling

De flankaanvaller paste zich bijzonder snel aan aan zijn nieuwe omgeving. De fans sloten hem meteen in de armen en hadden al snel een bijnaam: 'Ferraribéry'. Dat kwam omwille van zijn snelheid. De fans hielden dus meteen van hem en die liefde werd alleen maar groter toen hij de openingstreffer scoorde in de Turkse bekerfinale tegen grote rivaal Fenerbahçe. Galatasaray won met 5-1 en achteraf bleek het zijn enige doelpunt voor de Turken te zijn.

Het huwelijk liep immers al snel spaak. Ribéry speelde 17 matchen voor Galatasaray en nadat de club zijn loon enkele maanden niet betaalde, verbrak hij zijn contract en keerde hij gratis terug naar Frankrijk. Galatasaray liet het daar niet bij en de Turken spanden een rechtszaak aan wegens onrechtmatige contractbreuk. De FIFA stelde de speler echter in het gelijk en Jean Fernandez, zijn voormalige trainer bij FC Metz, haalde hem naar Marseille. Hij werd er de beste speler in de Franse competitie en in 2006 werd hij door Raymond Domenech opgeroepen voor het WK in Duitsland. Het was het begin van een prachtige carrière.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top