One day, one goal: Reynald Pedros’ schitterende openingstreffer tegen FC Porto

Sport |

Op 22 november 1995 werd Reynald Pedros, de koning van de assists bij Nantes, een geduchte doelpuntenmaker met een tweeklapper tegen FC Porto in de Champions League. Het eerste doelpunt van de Fransman in het Antas-stadion was bijzonder opmerkelijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1995 stond FC Nantes aan de top van de Franse voetbalwereld. Na een gouden decennium was de ploeg sinds de tweede helft van de jaren tachtig in een dip terechtgekomen, maar de club klom geleidelijk aan terug naar de top en de zogenoemde ‘Nantes-stijl’, direct en aanvallend, zegevierde definitief in het seizoen 1994-1995. Onaantastbaar domineerden de Kanaries van Claude Makélélé, Christian Karembeu en Patrice Loko de Franse competitie en werden ze voor de zevende keer in hun geschiedenis tot kampioen gekroond. Na een afwezigheid van twaalf jaar mochten ze dat jaar dan ook weer aantreden in de meest prestigieuze competitie van Europa.

Destijds kon Nantes rekenen op een solide team, gevormd door spelers die elkaar al jaren kenden. Onder hen was ook een zekere Reynald Pedros. De in Spanje geboren Franse aanvallende middenvelder, die in de twee voorgaande seizoenen de beste assistgever van de competitie was, zou ook in het seizoen na de titel zijn stempel drukken op de Champions League.

Prachtige afwerking

Op 22 november 1995 reisde Nantes af naar FC Porto voor hun vijfde groepswedstrijd. Met een voorlopig palmares van zeven punten op twaalf moest de Franse ploeg, die in de eerste wedstrijd niet voorbij een doelpuntloos gelijkspel was geraakt, een nederlaag tegen de Portugezen zien te voorkomen om een uitschakeling af te wenden.

Die boodschap werd perfect begrepen door Nantes, dat de openingsgoal al maakte in de derde minuut. Laurent Guyot onderschepte een slechte Portugese pass en stuurde Pedros door op de rand van de middencirkel. De linksbenige aanvallende middenvelder, sneller dan de verdediging van Porto, passeerde zijn tegenspeler en wist de bal langs de oprukkende doelman te schieten. Pedros bleek veel te snel voor de Portugese verdediging.

De vreugde was echter van korte duur voor Nantes, want enkele minuten later maakte Ljubinko Drulovic de gelijkmaker. Pedros wilde echter het laatste woord hebben. Hij scoorde zijn tweede treffer kort na het half uur en stuurde de bal in de bovenhoek van het net. Zé Carlos maakte na 56 minuten opnieuw gelijk voor Porto.

Nantes in de halve finales

Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd was voldoende om de Kanaries naar de kwartfinales te loodsen, in het gezelschap van Panathinaikos. Het team schakelde Spartak Moskou uit en stootte voor het eerst in zijn geschiedenis door naar de de halve finales, waar hen een duel tegen Juventus wachtte. De Italianen maakten een einde aan de opgang van Nantes en wonnen de beker, ten koste van Ajax in de finale.

Pedros van zijn kant verliet Nantes aan het einde van het seizoen. Hij werd benaderd door FC Barcelona, maar weigerde daar om familieredenen heen te gaan en tekende voor Marseille. Hij speelde ook nog voor Parma, Lyon, Montpellier, Toulouse en Bastia. Na twee korte contracten in Israël en Qatar in 2004 zette hij een punt achter zijn profcarrière. Als coach won hij de Champions League met de vrouwenploeg van Olympique Lyonnais. Hij is nu de coach van het Marokkaanse vrouwenteam.

Fan van deze serie? Lees dan ook hoe Sabri Lamouchi het Stade Vélodrome in lichterlaaie bracht

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top