Van ster in de Jupiler Pro League tot paria bij Wofsburg: “Hij miste zijn kans door persoonlijke problemen”

Sport | Sommige spelers worden bij fans geassocieerd met één specifieke club, hoe lang of divers de carrière verder ook was. Dan kan het al eens voorvallen dat het collectief geheugen een ploeg uit het rijtje vergeet, en vaak met een goede reden. Welkom bij onze nieuwe reeks over de vergeten passages van topvoetballers, met als eerste: de dag dat Dieumerci Mbokani voor Wolfsburg speelde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is ‘Dieu’ actief in de Challenger Pro League, voor SK Beveren, na een lange carrière. In België kennen we hem van zijn succesvolle passages bij Standard, Anderlecht en Antwerp, maar de Congolees verliet ons land ook regelmatig. In Engeland en Oekraïne hoorden ze zijn naam ook al, in totaal meerde Mbokani aan bij twaalf clubs.

Vandaag doet er maar eentje toe: Wolfsburg. Na zijn aanzienlijke aandeel in de eerste titel van Standard in 25 jaar, werd hij in de zomer van 2010 gekocht door Monaco. Het rendement van de spits viel tegen op de rots, en dus werd hij in de wintermercato alweer uitgeleend aan de Duitse club.

Miskleun

Die ploeg had zich in 2009 tot kampioen van Duitsland gekroond en probeerde verder te surfen op dat succes, maar stond pas elfde halverwege het seizoen. Op papier leek de komst van Dieumerci Mbokani dan ook een goed idee, als de beste Mbokani zich zou laten zien in Duitsland. Quod non. Hij kwam aan met een gebrek aan ritme, in een ploeg die moeite had met haar eigen identiteit en speelstijl te vinden.

Als invaller in de eerste vier wedstrijden ziet hij zijn ploeg zeven doelpunten slikken, en er welgeteld één scoren. Zelf maakt hij zeker niet het verschil. Ook niet wanneer hij mag starten, in een wedstrijd die zijn ploeg wint met 2-1 tegen Borussia Monchengladbach. Daarna is het weer naar af, twee verliespartijen tegen Leverkusen en Nuremberg zijn de laatste van de spits in het Wolfsburgse groen. Het enige wat de aanvaller mee kon nemen uit Duitsland waren twee gele kaarten.

Geen minuut meer

Het is een magere opbrengst voor Wolfsburg, en ‘Dieu’ gaat dan ook nog in de clinch met de coach. Felix Magath was in maart gearriveerd om het schip te proberen keren, nadat Steve McClaren de laan was uitgestuurd. Voor Magath was het van het begin duidelijk dat de Congolees niet meer in zijn plannen voorkwam. “Het voorzetten van deze samenwerking zou geen zin meer hebben”, legde hij toen uit. Officieel heet het ‘knieproblemen’, “Mbokani heeft door ernstige persoonlijke problemen sessies gemist, maar hij hoeft niet meer te trainen”, vertelde Magath nog.

Nadien kreeg Mbokani geen enkele minuut meer en werd hij gedwongen om te wachten op het einde van zijn huurperiode. Bij Monaco wordt hij daarna wel weer opgevist door paars-wit, en het vervolg kennen we natuurlijk allemaal: samen met Anderlecht zou hij in 2012 en 2013 twee keer de titel pakken. Een kronkellijn, zo’n voetballerscarrière.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top