Kan John Textor Lyon weer naar Europees succes leiden?

Ligue 1 | Olympique Lyon werkt een kleurloos seizoen af. Het is niet actief in Europa en in de Franse Ligue 1 staat het in de grijze middenmoot. Maar er zijn mogelijk betere tijden op komst, want John Textor nam de Franse club over. De fans hopen dat hij stevig gaat investeren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jean-Michel Aulas was 35 jaar voorzitter van Olympique Lyon, maar hij verkocht het merendeel van de aandelen aan de Amerikaan John Textor. Aulas zal ook de komende drie jaar nog actief zijn in het management om zo de overgang vlot te laten verlopen. Textor hoopt op zijn beurt dat Lyon zich weer kan plaatsen voor Europees voetbal.

Lyon heeft de afgelopen jaren een stapje terug moeten zetten. Tussen 2002 en 2008 won de club maar liefst zeven landstitels op rij, maar de afgelopen veertien jaren waren een stuk minder succesvol. Ze werden slechts drie keer tweede en vijf keer derde. Een nieuwe landstitel kwam er niet meer. Zorgelijke cijfers voor een topclub.

Vers geld

Lyon was jarenlang dus de nummer een van Frankrijk. Sportief en financieel. Maar de komst van de Qatarese investeerders bij PSG, de Russen bij AS Monaco en de Amerikanen bij Marseille zorgden ervoor dat er heel wat veranderde in het Franse voetbal. Lyon ging aanvankelijk niet mee in die globalisering van het voetbal, maar besefte dat het niet anders kon als het nog wenste te concurreren met de andere topclubs. Lyon werd de afgelopen jaren een outsider voor de landstitel, maar verder kwam het niet. De club zocht naar extra geld en vond dit in de Verenigde Staten.

De Amerikaan John Textor zorgt meteen voor een kapitaalsverhoging van 86 miljoen euro. Sporteconoom Jean-Pascal Gayant gaf er zijn mening over bij het Franse persagentschap AFP. "Lyon is al enkele jaren op zoek naar extra geld, waardoor er een bepaalde drempel overschreven kan worden. Deze financiële injectie stelt Lyon in staat om bepaalde contracten te verlengen of bepaalde spelers te kopen. Daarnaast kan het de tekorten aanzuiveren en de schulden verminderen.”

Transfers op komst?

John Textor was duidelijk: "Ja, we gaan investeren in de transferperiode van januari. De club zal in een betere financiële positie verkeren om bepaalde opportuniteiten aan te grijpen”, zei de nieuwe eigenaar. Lyon zal moeten investeren in betere spelers om volgend jaar weer in Europees verband te kunnen spelen.

Laurent Blanc kwam in oktober naar de club en de ambitieuze coach verwacht dan ook vuurwerk tijdens de mercato. Lyon staat momenteel achtste in de Franse eerste klasse, op zes punten van een plaats die recht geeft op Europees voetbal. Er is dus werk aan de winkel.

Lyon kan mogelijk ook zaken doen met andere clubs waar Textor ondertussen in heeft geïnvesteerd. Hij is immers ook meerderheidsaandeelhouder bij clubs als Botafogo (Brazilië), Crystal Palace (Engeland) en RWDM (België). Lyon is het vlaggenschip van Textor en de club mag hopen op een mooie toekomst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top