Cody Gakpo naar Liverpool: op maat gemaakt voor de Reds?

Premier League |

Nadat Manchester United deze zomer vruchteloos achter hem aan zat, vertrekt Cody Gakpo binnenkort dan toch naar de Premier League. Het is wel de grote rode vijand van ManU dat aan de haal gaat met zijn handtekening: Liverpool. En dat is niet toevallig, de Nederlander lijkt wel gemaakt voor de spelstijl van Jurgen Klopp.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op het afgelopen WK was de 23-jarige Nederlander één van de revelaties van het toernooi. Hij scoorde drie keer in vijf wedstrijden, en breit zo een vervolg aan zijn goede cijfers op clubniveau. Bij PSV was hij namelijk dit seizoen een absolute goalmachine. In amper 24 wedstrijden stapelde hij 17 assists en 13 doelpunten op: 1,25 ‘goal involvements’ per wedstrijd. Haaland-achtig.

De andere Engelse ‘Reds’, die uit Manchester, hadden Gakpo deze zomer al proberen losweken, maar zij kwamen niet tot een akkoord met PSV. De jonge Nederlander liet het niet aan zijn hart komen en plukt daar nu de vruchten van. PSV zou een deal van 51 miljoen euro afgesloten hebben met het team van de Merseyside, waar Gakpo zijn gedroomde coach gaat tegenkomen, in Jurgen Klopp.

Plek in het elftal

Misschien had Liverpool nog kunnen wachten tot de zomer om nieuw bloed aan te trekken, maar de blessure van Luis Diaz bracht alles in een stroomversnelling. Het Colombiaanse woelwater gaat nog een paar maanden out zijn na een terugval in de revalidatie van zijn knie, en Klopp had dus een snelle vervanger van gelijkaardig niveau nodig. Gakpo dus.

In de cijfers zien we dat Diaz vooral opvalt in één-op-één situaties, met zijn perforerende dribbels tegen lage, defensieve blokken. Maar liefst 4,26 succesvolle dribbels per wedstrijd, de meest productieve van Liverpool. Salah (3,80) en Jota (3,64) laat hij ruim achter zich. Creativiteitalarm op de linkerflank.

In comes the Cody, gelukkig. Bij PSV liet hij al een staaltje zien van wat hij kan aanrichten met zijn techniek en directheid.

Aanpassing?

Kwestie is natuurlijk hoe snel de Nederlander zich zal kunnen aanpassen aan de Engelse competitie én de Champions League. Zonder afbreuk te doen aan de Eredivisie, het blijft een stap omhoog. Denk maar terug aan Memphis Depay, als je het wilt hebben over talentvolle Nederlanders voor wie de stap omhoog moeilijk te verteren bleek. In zijn twee seizoenen bij Manchester United slaagde hij er niet in om een basisplaats af te dwingen.

Al is ManU zeker niet Liverpool. Het grootste verschil ligt volgens ons alleszins bij de coach: het manmanagement van Jurgen Klopp (die overigens grote fan is van Gakpo en achter de deal aanzat) is legendarisch. Tijd voor Gakpo om het vertrouwen van de Duitser te gaan bevestigen.

Volg Cody Gakpo met Liverpool FC in de UEFA Champions League met de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top