Welke hoop mag Union koesteren zonder Dante Vanzeir?

Jupiler Pro League | Heeft Dante Vanzeir maandag tegen KV Oostende zijn laatste wedstrijd voor Union gespeeld? De aanvaller die de Unionisten vleugels gaf, zou de club deze winter kunnen verlaten. Een aderlating, of valt dat allemaal nog wel mee?

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Of ik aan het einde van de transferperiode nog voor Union zal spelen? Dat kan ik moeilijk zeggen.” Dante Vanzeir wond er na de 3-0-overwinning tegen Oostende geen doekjes om. De aanvaller zou deze winter wel eens zijn koffers kunnen pakken, en dat nadat hij de Unionisten een uitstekende eerste helft van het seizoen – en daarmee de bevestiging na het verrassende seizoen 2021-2022 – opleverde.

Vanzeir scoorde in 25 wedstrijden 11 doelpunten (waarvan 9 in het kampioenschap) en gaf 2 assists. Daarmee toonde hij zich erg waardevol voor de Brusselse ploeg. Logisch dus dat een mooie transfer steeds waarschijnlijker wordt. Vorig jaar wimpelde hij die mogelijkheid nog af, nu is hij helemaal niet meer weigerachtig. Hoe zwaar wordt de klap voor Union?

Goaltjesdief

Na een matige start van het seizoen (2 doelpunten in 10 speeldagen) vond Dante Vanzeir zijn goede vorm terug. En die gaf hij niet meer af. In de 7 volgende wedstrijden in de Jupiler Pro League legde hij er 7 in het mandje. Hij groeide uit tot de gevaarlijkste man van Union, afgaande op de keren dat hij de netten liet trillen. Zijn ploegmaats weten dat hij om elk moment als een duiveltje uit een doosje kan schieten en dat ze op hem kunnen rekenen.

De goede vorm van Vanzeir gaat samen met mooie resultaten voor Union. Met hun overwinning tegen Oostende hebben de Brusselaars hun tiende wedstrijd op rij zonder nederlaag afgewerkt (8 overwinningen, 2 keer gelijkspel). Zonder de goaltjesdief zouden die resultaten er helemaal anders kunnen uitzien.

De vervanging

Nu zijn vertrek steeds waarschijnlijker wordt, rijst de vraag wie hem kan vervangen. Victor Boniface staat bijvoorbeeld al aan de zijde van Vanzeir opgesteld, maar zijn statistieken zijn een pak minder indrukwekkend. Hij heeft nog maar 3 doelpunten gescoord in het kampioenschap, de laatste keer op 16 oktober. Toch toonde hij ook al zijn waarde, door 3 keer te scoren in 6 wedstrijden van de Europa League bijvoorbeeld.

Boniface zou dus een optie kunnen zijn om in de punt van de aanvalslinie te spelen, met Gustaf Nilson aan zijn zijde. De grote Zweed heeft nog maar 158 minuten gespeeld in de Jupiler Pro League (en een keer gescoord), maar wist wel 2 keer te scoren in 7 minuten in de Europa League tegen Braga. Mede door zijn lengte zou hij een goede tandem kunnen vormen met Boniface.

Maar dat duo zou een eventueel verlies van Vanzeir niet helemaal kunnen opvangen, dus Union dreigt wat aan slagkracht in te moeten boeten. Misschien is het tijd om de banden met Brighton nog eens aan te spreken om een volwaardige vervanger te vinden. Horen we de naam Deniz Undav vallen?

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van de Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top