Het huzarenstukje in de Dakar-rally van het onwaarschijnlijke duo Jacky Ickx/Claude Brasseur

Sport | In 1981 gingen F1-piloot Jacky Ickx en zijn acteursvriend Claude Brasseur een waanzinnige uitdaging aan: deelnemen aan Paris-Dakar. Twee jaar later maakte het duo het onmogelijke waar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om de kiem van dit huzarenstukje te begrijpen, moeten we een paar jaar terugspoelen. Begin jaren tachtig waren de Belgische F1-piloot Jacky Ickx, acteur Claude Brasseur en enkele van hun vrienden op wintersportvakantie. De vriendengroep stuitte op een televisiereportage over Parijs-Dakar, een langeafstandsrally die enkele jaren eerder van start was gegaan en naam begon te maken, ook al was het race-avontuur nog niet zo beroemd als nu.

Een van de vrienden schotelde Ickx en Brasseur al gekscherend een uitdaging voor: "Ik ken er twee; als ze geen watjes waren, zouden ze niet twijfelen!” De groep maakte er in de loop van de avond grapjes over, maar het zaadje was geplant bij de Belgische piloot. De volgende dag sprak hij met Brasseur, die enthousiast was over het idee, en het tweetal besloot dit krankzinnig project aan te gaan: de acteur, een echte ster in die tijd, zou de bijrijder van zijn vriend zijn in de volgende Parijs-Dakar, ook al had hij nog nooit aan één enkele autorace deelgenomen.

Van uitdaging naar prestatie

In die tijd had Jacky Ickx niet veel meer ervaring met rallyraces dan Brasseur. Hij had vooral geschitterd op het circuit in de Formule 1 en daarna in enduranceraces. Nog geen jaar later, in 1981, begon het duo echter aan de rally in de Franse hoofdstad in een Citroën CX 2400 GT. Voor hun eerste deelname slaagden de twee vrienden er niet in de 10.000 kilometer uit te rijden. Ze moesten opgeven nadat ze in Mali overkop waren gegaan.

Maar de twee vrienden gaven zich niet gewonnen. In 1982 namen ze opnieuw deel, deze keer met een Mercedes, en eindigden ze als vijfde. Maar toen kwam de beroemde editie van 1983, die voor het eerst de Ténéréwoestijn doorkruiste. In hun Mercedes G-Klasse 280 weerstonden ze een verschrikkelijke zandstorm, die veertig coureurs tot opgave dwongen, en bedwongen ze de duinen op hun weg naar de eindzege.

“Ik herinner me nog goed die vele etappezeges waarbij hij ons mooi door de blinde zandbanken gidste, met die zeer professionele lezing van de routegids”, herinnerde Ickx onlangs zijn in 2020 overleden vriend. “Hij was briljant en zeer attent voor de gevaren. We hadden een aantal onvergetelijke momenten.” De twee kameraden namen in totaal aan zes edities van het legendarische evenement deel en stopten na een tweede plaats in 1986.

Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top