Waarom De Bruyne bij België een andere speler is dan bij Manchester City

Premier League | Kevin De Bruyne is een van de beste middenvelders ter wereld. Op het WK speelde KDB echter weinig klaar. Hij viel vooral op vanwege zijn discussie met Toby Alderweireld. Waarom rendeert hij meteen wel bij Manchester City en kende hij een moeilijk WK?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kevin De Bruyne speelde op het WK niet goed tegen Canada en Marokko. Hij kon de Rode Duivels niet bij de hand nemen en dat was geen toeval. In die wedstrijden moesten de Belgen het ook zonder Romelu Lukaku stellen. 'Big Rom' is veruit de beste spits en tegen Kroatië toonde hij meteen zijn impact. Met hem op het veld speelde België een sterke tweede helft tegen de Kroaten, toen ook De Bruyne beter voor de dag kwam.

Lukaku

De Bruyne had eindelijk een aanspeelpunt. Lukaku is iemand die diepgang heeft én die balvast is. De Bruyne kon zo aansluiten en mede daarom was hij dominanter in het spel. Bovendien speelde hij ook als een echte nummer tien in het nieuwe systeem dat Roberto Martinez toen hanteerde.

Sommige analisten waren van mening dat De Bruyne in het andere systeem minder rendeerde, maar de afgelopen jaren schitterde hij ook in dat systeem. De Bruyne was vooral het slachtoffer van de terugval van Eden Hazard en het ontbreken van Lukaku. België was vooraan niet meer balvast genoeg. Dat had gevolgen voor heel het team, dat zo nooit echt controle kon krijgen over een wedstrijd.

Betere ploegmaats

Dat De Bruyne minder goed voor de dag kwam, heeft ook te maken met de kwaliteit die achteruit is gegaan bij de nationale ploeg. In het verleden hadden de Belgen met Vincent Kompany en Thomas Vermaelen twee absolute wereldtoppers in de defensie. Zij waren ook verdedigers die enorm goed konden uitvoetballen en De Bruyne tussen de linies durfden aanspelen. KDB kon dan meteen het vizier naar voren richten en de aanvallers bedienen.

Dat is nu minder het geval, want achteraan lopen die wereldtoppers er niet meer rond. De Bruyne kreeg de bal vaak als hij weinig ruimte had. KDB ontving het leer te vaak met de rug naar doel, terwijl hij een speler is die op zijn sterkst is als hij met de blik richting goal kan voetballen. Bij Manchester City heeft De Bruyne wel die toppers rondom zich die hem in de juiste ruimtes aanspelen. Al deze factoren zorgden ervoor dat De Bruyne meteen weer schitterde bij Manchester City tegen Liverpool, maar op het WK niet goed voor de dag kwam.

De nieuwe bondscoach gaat een nieuwe tactiek moeten hanteren om De Bruyne weer op topniveau te krijgen bij de nationale ploeg. Met 25 goals en 46 assists in 97 interlands was hij al van onschatbare waarde. De 31-jarige middenvelder gaat nog door tot het EK 2024 en daar hebben de Rode Duivels een De Bruyne in topvorm nodig. De nieuwe bondscoach is dus aan zet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top