Dit waren de meest emotionele voetbalmatchen dit jaar

Sport | Nu het einde van het voetbalkalenderjaar nadert, is het tijd om terug te blikken op de wedstrijden die ons in 2022 het meest in vervoering hebben gebracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Union - Club Brugge 0-2

Union SG verraste dit jaar vriend en vijand door als promovendus naar de Jupiler Pro League lange tijd mee te strijden voor de titel. Met nog vier matchen te gaan in de play-offs stonden de Brusselaars nog steeds aan kop van het klassement. Money time naderde doordat er nog twee matchen resteerden tegen naaste belager Club Brugge, dat op drie punten stond van leider Union. Deze dubbele confrontatie zou allesbepalend zijn voor de titel.

In een bijzonder spannende partij in het Dudenpark trachtte Union barstjes te vinden in het blauw-zwarte pantser, maar Club Brugge kraakte niet. Tot Union een penalty kreeg, een gouden opportuniteit om de titelstrijd te beslechten. Dante Vanzeir hield echter het hoofd niet koel. Zijn misser kwam Union duur te staan. Hans Vanaken opende de score voor de Bruggelingen, de jonge Antonio Nusa legde het definitieve doek over de match. In het eigen Jan Breydelstadion maakte Club Brugge de klus af met 1-0 en pakte het zijn derde titel op een rij.

Real Madrid - PSG 3-1

In de eerste knock-outmatch in de Champions League stonden Real Madrid en Paris Saint-Germain tegenover elkaar. PSG had na een 1-0-zege in de heenmatch in het eigen Parc des Princes ook de terugmatch in Madrid lange tijd onder controle. PSG was zelfs de meest dominante ploeg. Vlak voor rust kwamen de Parijzenaars op voorsprong dankzij een goal van Kylian Mbappé. PSG rekende zich al in de kwartfinales, zeker omdat Mbappé nog eens twee goals maakte die gelukkig voor Real Madrid afgekeurd werden.

Maar dan vond Karim Benzema het tijd om zijn trukendoos boven te halen. Geholpen door PSG-keeper Gigi Donnarumma tekende Benzema voor de 1-1-gelijkmaker. Real schoot wakker en raasde plots als een furie doorheen Bernabeu. Op amper 19 minuten tijd ging het van 0-1 achter naar 3-1 voor dankzij Benzema. Real verbrijzelde zo de Europese droom van PSG en gaf zichzelf de eerste voorzet richting een latere nieuwe eindzege op het Europese kampioenenbal.

Real Madrid - Liverpool 1-0

Dat deed De Koninklijke door in de finale Liverpool te kloppen met 1-0. Het werd voor Real de veertiende eindezege in de Champions League. Uitgerekend in het Parc des Princes van PSG excelleerde Thibaut Courtois in doel bij de Madrilenen. Liverpool produceerde 24 schoten richting Courtois, negen daarva,ndwongen Courtois tot een redding. Het doelpunt van de zege kwam van de voet van Vinicius Junior. Niet de Braziliaan, maar Courtois werd terecht uitgeroepen tot man van de match.

FC Porto - Club Brugge 0-4

In september trok Club Brugge met vertrouwen richting Porto. De Bruggelingen hadden op de openingsspeeldag van de groepsfase in de Champions nipt gewonnen van Bayer Leverkusen. Maar op bezoek bij de Portugese kampioen zou Club Brugge nog een niveautje hoger gaan. Blauw-zwart speelde nagenoeg de perfecte wedstrijd. Ferran Jutgla zette met een strafschop Brugge op de goede weg. Na een uur stond het zelfs 0-2 voor de Bruggelingen. Uiteindelijk werd Porto van de mat geveegd met 0-4.

Op deze manier realiseerde de Belgische landskampioen een amper vertoond resultaat op het hoogste Europese toneel. Club Brugge begon met een zes op zes aan de Champions League, geen enkele Belgische club deed het Brugge voor. Het was uiteindelijk de opstap naar Europees overwinteren op het kampioenenbal. FCB eindigde met 11 punten op de tweede plaats in zijn poule, na groepswinnaar Porto.

Frankrijk - Argentinië 3-3 (2-4 na penalty’s)

De finale van het WK voetbal zal nog lange tijd bestempeld worden als uniek omwille van de vele plottwists en het nodige drama dat het met zich meebracht. Uiteindelijk kende de finale een einde waar velen op hoopten: Lionel Messi loodste zijn land Argentinië naar de wereldtitel en mocht zo eindelijk de wereldbeker voor het eerst in zijn prijzenkast zetten. Messi stond op 41 trofeeën, maar het grote manco op zijn CV was toch de wereldtitel. In Qatar kwam daar verandering in.

En toch had het anders kunnen lopen. Frankrijk was 80 minuten lang nergens. Messi en Angel Di Maria zorgden voor de verdiende voorsprong. Argentinië kroop echter terug en liet het na de match volledig monddood te maken. Kylian Mbappé deed Frankrijk met twee doelpunten op korte tijd plots herleven. Verlengingen waren het gevolg. Messi, hij opnieuw, scoorde de 3-2. Mbappé, ook hij opnieuw, scoorde andermaal de gelijkmaker. Randal Kolo Muani had nog een dit van eens kans voor Frankrijk, maar penalty’s waren het gevolg. Daarin toonde Argentinië zich het koelst. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top