One day, one goal: Kevin Gallacher slaat Highbury met verstomming

Sport | Halverwege de jaren negentig was Blackburn Rovers een topclub in de Premier League. Het won de landstitel in 1995 en in het team speelde toen ene Kevin Gallacher. Op een avond in december 1997 liet hij van zich horen op het veld van Arsenal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Blackburn Rovers, vandaag een tweedeklasser, was in het seizoen 1994-1995 bijzonder sterk. Zij zorgden voor een enorme verrassing door de titel te winnen. Dat was 81 jaar na hun laatste titelwinst. Kevin Gallacher speelde niet vaak door een blessure, maar twee seizoenen later toonde de Schot zijn talent.

Prachtige ingeving

Op 13 december 1997 moest Blackburn op bezoek gaan bij Arsenal. Gallacher kwam uit een sterk seizoen met 10 goals in 34 competitiematchen. Op het moment dat Blackburn het seizoen nadien op bezoek ging bij Arsenal, stond zijn teller op 8 goals in 16 wedstrijden. Hij verkeerde in topvorm en dat liet hij zien tegen de Engelse topclub. Blackburn vatte de partij aan als derde, Arsenal als vierde.

De troepen van Arsène Wenger, die in 1996 naar Arsenal kwam, werden aangevuurd door een enthousiaste thuisaanhang. Arsenal kwam op voorsprong en Blackburn maakte voor het uur gelijk. Enkele minuten later was het aan Gallacher. Hij werd de diepte ingestuurd en zonder na te denken trapte hij meteen richting doel. Hij schoot overhoeks en raakte het leer perfect, waardoor doelman David Seaman de bal over hem in doel zag vliegen. Een prachtig doelpunt dat Blackburn naar de zege stuwde.

Geen goalgetter

Gallacher sloot het seizoen af met 16 goals in 33 wedstrijden, maar hij was zeker geen goalgetter pur sang. Het seizoen nadien tikte hij nog af op 5 goals in 16 partijen. Gallacher liet zich wel nog opmerken bij het nationaal elftal, waar hij tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK 1998 bepalend was. Met 6 goals, waarvan 3 in de laatste twee wedstrijden, hielp hij zijn land te plaatsen voor het WK in Frankrijk.

Gallacher verliet Blackburn voor Newcastle United, waar hij amper scoorde. In 2001 trok hij naar tweedeklasser Preston North End. Dat was ook geen succes, net als zijn latere passages bij Sheffield Wednesday en Huddersfield Town.

Fan van deze reeks? Herbeleef het doelpunt van Christian Chivu tegen Vitesse in zijn periode bij Ajax.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top