Er was eens een Rode Duivel: Ilombé Mboyo

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Ilombé Mboyo.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is niet makkelijk om international te worden van je land. Je moet uiteraard jezelf in de kijker spelen bij je club, maar daarnaast moet je ook de nodige dosis geluk hebben. Als al deze parameters goed samenvallen, kan een speler zich tonen bij het nationaal team. Dat was in een bepaalde periode het geval voor Ilombé Mboyo.

Hij kende een piek in zijn carrière, maar de aanvaller – die voor tal van Belgische eersteklassers speelde – had de pech dat hij moest opboksen tegen heel wat Rode Duivels die tot de Gouden Generatie behoorden. Het was voor hem dan ook bijzonder moeilijk om Rode Duivel te blijven, maar hij kan wel zeggen dat hij deel uitmaakte van de beste groep Belgische spelers ooit.

Het begin van de gouden generatie

In 2008 haalde Sporting Charleroi Ilombé Mboyo naar de Jupiler Pro League. De Zebra’s kwamen de spits op het spoor… in de gevangenis. Daar speelde hij zichzelf in een voetbalprogramma voor gevangenen in de kijker. Charleroi gaf hem een tweede kans in het leven en zijn eerste seizoen in het Zwarte Land was een succes met 3 goals en 2 assists in 15 wedstrijden. Het seizoen nadien verliep een stuk minder, maar hij trok wel naar KV Kortrijk. Na 6 goals en 5 assists plukte AA Gent hem daar weg.

Aan het einde van het seizoen 2011-2012 scoorde hij 14 doelpunten en 8 assists in de Jupiler Pro League. In juni van dat seizoen werd Marc Wilmots de bondscoach van de Rode Duivels en de echte start van een prachtig Belgisch verhaal startte op dat moment. Mboyo presteerde goed en werd in de herfst van 2012 twee keer opgeroepen in oktober en november.

Moordende concurrentie

Op 6 oktober kwam hij tegen Schotland in het veld voor Christian Benteke. België won die partij met 2-0 van Schotland. Mboyo speelde amper vijf minuten, maar voor de aanvaller kwam dus een jongensdroom uit. Enkele weken later mocht hij een half uur spelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenië. Die partij werd met 2-1 verloren en het bleken zijn laatste minuten als Rode Duivel te zijn.

Mboyo speelde nog een sterk seizoen met 21 goals en 5 assists, maar de concurrentie was moordend met kleppers als Benteke, Lukaku en Mirallas. Nadien kwamen daar ook nog eens spelers als Origi en Batshuayi bij. Mboyo verloor die concurrentiestrijd. Zijn topjaren bij Gent kon hij nadien nergens meer evenaren. De aanvaller kende heel wat clubs met KRC Genk, FC Sion, Cercle Brugge, KV Kortrijk, AA Gent, Al-Raed en STVV. Mboyo scoorde steeds minder vaak en momenteel speelt hij voor Wezet. Toch kan Mboyo vertellen dat hij deel uitmaakte van de Gouden Generatie, maar hij speelde wel nooit een EK of WK.

Fan van deze rubriek?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top