Waarom de voetbalwereld Marokko in het hart heeft gesloten

Voetbal | 't Is gebeurd: Marokko zal de WK-finale niet halen. De Leeuwen van de Atlas werden in de halve finale uitgeschakeld door Frankrijk en strijden bijgevolg om de derde plaats tegen Kroatië. Maar niettemin heeft de Marokkaanse ploeg de harten van vele voetbalfans veroverd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een gemengd gevoel - verdriet en trots - moesten de Marokkaanse ploeg en hun fans hun hoop op een finaleplaats opbergen. Er is verdriet om het einde van hun prachtige reis aan de poorten van de WK-finale maar eveneens trots omdat Marokko voor het eerst in de geschiedenis van het WK deze fase van de competitie bereikt. Ze zijn eveneens de eerste Afrikaanse natie die dit deed.

Er is dus nog een troostfinale te spelen. Daar kunnen de Leeuwen van de Atlas zeker nog WK-geschiedenis schrijven door de derde plaats te behalen, maar daarvoor zullen ze eerst Kroatië moeten verslaan. Eén ding is al zeker: Marokko is de favoriete ploeg van de competitie.

David tegen Goliath

Deze favorietenrol is onder meer te verklaren door de positie van underdog die de Marokkaanse ploeg bekleedde. De Noord-Afrikaanse natie zat in een poule met België en Kroatië, respectievelijk derde en tweede in het laatste wereldkampioenschap, waardoor Marokko geen gemakkelijke wedstrijden kreeg. Desondanks kwamen ze er als eerste uit. Daarna schakelden ze afwisselend Spanje en Portugal uit, twee grote Europese voetbalnaties. Ten slotte toonden de Marokkaanse spelers dat ze talent hadden voor goed, technisch voetbal.

Tijdens de wedstrijden en opeenvolgende eliminaties van andere Afrikaanse landen bleef Marokko de vaandeldrager van het Afrikaanse continent, dat door vele voetbalfans en professionals (onterecht) niet serieus wordt genomen. De Leeuwen van de Atlas legden hun critici briljant het zwijgen op en droegen de stem en de hoop van een heel continent. Door verschillende grote voetbalnaties uit te schakelen, bewezen de Marokkanen dat het Afrikaanse voetbal op hoog niveau kan wedijveren met Europese ploegen.

Veel dubbele nationaliteiten

Het is natuurlijk moeilijk om niet te spreken over de eclectische samenstelling van het team van Walid Regragui. De coach koos voor zijn team een reeks spelers met de dubbele nationaliteit. Van de 26 Marokkaanse spelers zijn er 14 niet in Marokko geboren, sommigen spreken zelfs geen Arabisch. Een aantal maakt deel uit van de Marokkaanse diaspora. Hun ouders en grootouders vestigden zich vanaf de jaren 60 onder meer in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, en België nadat ze van de overheid de belofte kregen van een goedbetaalde job in de mijnbouw.

Dat enkele spelers afkomstig zijn en actief voetbal spelen in Europese landen, zorgt er uiteraard voor dat er in België en omringende landen veel sympathie is voor de Leeuwen van de Atlas. Zo waren heel wat Belgen best tevreden over de prestaties van Selim Amallah, terwijl de Spanjaarden zich verheugden op het succes van Achraf Hakimi. Nederlanders met Marokkaanse wortels waren op hun beurt trots op Hakim Ziyech, geboren en getogen in de provincie Flevoland.

Volg het WK 2022 tot en met 18 december op Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top