Vier jaar na België bijt ook Marokko zijn tanden stuk op het Franse pantser

Sport |

Woensdagavond plaatste titelverdediger Frankrijk zich voor de tweede maal op rij voor een WK-finale. Net zoals vier jaar geleden in de halve finale tegen België hebben ze dat grotendeels te danken aan een onvermurwbaar en feilloos verdedigend blok. Ditmaal vond Marokko geen enkele opening.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Drie balcontacten in 66 minuten. Youssef En-Nesyri beleefde woensdagavond een ware nachtmerrie in de halve finale tegen Frankrijk. Net zoals de hele aanvalslinie van Marokko overigens. De diepe spits, die in een experimentele 5-4-1 van bondscoach Walid Regraroui een beetje aan zijn lot overgelaten werd voorin, zat volledig in de zak van de Franse verdedigers Ibrahima Konaté en Raphaël Varane. Ondanks de vele afwezigen (door blessure) wist Didier Deschamps dus toch weer de juiste formule te vinden om op dit toernooi ver te geraken. Daarbij kan hij vissen uit een bijna eindeloos diepe vijver aan talent, zo lijkt het wel.

Varane de geschiedenisboeken in?

Vier jaar geleden in Rusland was Samuel Umtiti nog een absolute sterkhouder in de defensie van Frankrijk, op dit WK is die eer weggelegd voor Dayot Upamecano. Jammer genoeg voor de stoere verdediger van Bayern München werd hij door een verkoudheid geveld vlak voor de halve finale tegen Marokko. Hij werd dan in laatste instantie vervangen door Ibrahima Konaté, zijn voormalige ploeggenoot bij RB Leipzig en tegenwoordig aan de slag bij Liverpool. De vervanger kweet zich voorbeeldig van zijn taak en was op geen fout te betrappen. Meer zelfs: met enkele cruciale ingrepen redde bij meermaals de meubelen achterin.

Konaté werd daarbij wel geholpen door twee ervaren patrons: Hugo Lloris in doel en Raphaël Varane naast hem centraal in de viermansdefensie. Die twee zijn de enige overlevers van die ijzeren defensie die Frankrijk vier jaar geleden naar een wereldtitel leidde. Vooral in het geval van Varane mag dat toch wel een verrassing heten.

De verdediger van Manchester United kende sinds zijn overstap van Real Madrid naar Engeland flink wat blessureleed en haalde nog zelden zijn gebruikelijke niveau. Maar in Qatar ontpopt hij zich als vanouds tot de leider van de Franse defensie. Met zijn charisma, zijn rust en ervaring is de 29-jarige Lillois een belangrijke factor in het succes van Les Bleus.

In het geval dat Frankrijk zondag Argentinië klein krijgt in de WK -finale stapt Varane kordaat de geschiedenisboeken in. Hij wordt dan de eerste centrale verdediger ooit die twee wereldtitels op zijn palmares heeft staan. Nog één keer zijn defensie organiseren en voorin rekenen op een bevlieging van Griezmann of Mbappé en het is zover.

Volg de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk op zondag 18 december vanaf 16u op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top