Lionel Scaloni, die andere messias van Argentinië

Sport | Iedereen in Argentinië heeft de mond vol van Lionel Messi. Maar de Albiceleste hebben ook veel te danken aan hun andere Lionel: Lionel Scaloni. De coach heeft zijn team perfect opgebouwd, met een nochtans beperkte ervaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Moet je een geweldige coach zijn geweest op clubniveau om een goeie coach te zijn op nationaal niveau? Sommigen zeggen van wel. Het dagelijks leiden van een groep zou het gemakkelijker maken om een nationaal team te bestieren. Anderen zijn van mening dat de functies verschillend zijn: het ene biedt geen voordeel voor het ander. Lionel Scaloni valt eerder onder deze tweede categorie.

In 2018, toen hij de teugels van Argentinië overnam na een totaal mislukt WK in Rusland met de uitschakeling in de achtste finales tegen Frankrijk, had Scaloni zeer beperkte ervaring als coach. Hij was in het seizoen 2016-2017 assistent-coach bij Sevilla en was het seizoen daarop video-analist bij Argentinië. Als hoofdcoach leidde hij in de zomer van 2018 vijf wedstrijden bij de Argentijnse U20's, vlak voordat hij werd aangesteld om het A-team te leiden, eerst voor een interim van twee vriendschappelijke wedstrijden, daarna definitief.

Critici het zwijgen opleggen

Ten tijde van zijn benoeming betwijfelden velen of Scaloni de geschikte man was om een land dat zijn oude glorie achterna holde, een nieuw elan te geven. Argentinië had sinds 1993 en de Copa America niets meer gewonnen. Het bleef steken op één WK-finale, vier Copa America-finales en twee Confederations Cup-finales. "Scaloni is een zeer goede kerel, maar hij kan niet eens het verkeer leiden! Hoe kan hem de nationale ploeg worden toevertrouwd?", sneerde Diego Maradona in 2018 bij de aanstelling van Scaloni.

Maar in een paar maanden tijd heeft de voormalige Spaanse kampioen de Albiceleste weer kleur gegeven. De lucht klaarde op voor de Argentijnen, die op zoek gingen naar de Copa America van 2021 nadat ze in 2019 de halve finales niet haalden. Sterspeler Lionel Messi is weer een machine geworden, Argentinië verliest niet meer (36 wedstrijden zonder nederlaag) en Scaloni bewijst dat zijn gebrek aan ervaring wordt gecompenseerd door de ideeën en waarden die hij zijn groep bijbrengt.

Een leider

De 'man zonder charisma', een eenvoudige toegewijde werknemer van zijn federatie, heeft sindsdien terrein gewonnen in de publieke opinie. Walid Regragui, zijn vroegere ploegmaat bij Santander en nu coach van Marokko, kent hem goed en weet dat de publieke perceptie verkeerd was. "Hij was een echte leider als speler. Hij praatte veel en sprak de spelers toe alsof hij al coach was. Hij zorgde ook voor veel sfeer in de kleedkamer maar vond zichzelf geen ster, ook al was hij Argentijns international. Hij was technisch gemiddeld maar zeer intelligent, en hij speelde heel sober", herinnert Regragui zich.

Met zijn staf van voormalige internationals - Pablo Aymar, Walter Samuel en Roberto Ayala - heeft hij een echte groep gesmeed. Iets solide, iets tastbaars voor de spelers die hem volgden in zijn gekke gok om het WK te proberen winnen. Want Scaloni is een gepassioneerd man, een liefhebber van voetbal en van zijn land.

Door zijn team rond Messi te bouwen, heeft hij zijn superster de kans gegeven zich ten volle te ontplooien, zelfs als dat betekende dat hij de rol van bepaalde spelers moest opofferen of veranderen. Scaloni heeft Argentinië ten goede veranderd.

Volg het WK in Qatar nog tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK voetbal?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top