Ontdek hier de beste voetbalmomenten van het jaar 2022

Voetbal |

2022 was weer een bewogen jaar voor de voetbalfanaten. Er was niet enkel de uitzonderlijke timing van het WK in Qatar, maar ook in de topcompetities en de JPL laaiden de emoties hoog op. Dit zijn voor Proximus Pickx de meest memorabele voetbalmomenten van het jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jupiler Pro League

Het voorbije seizoen bracht een heuse thriller tussen titelfavoriet Club Brugge en revelatie Union St-Gilloise. Terwijl iedereen dacht dat de Brussele promovendus wel ergens in de loop van de campagne een inzinking zou kennen, bleef de machine maar draaien. Union kaapte als underdog met ongedwongen en verticaal voetbal de sympathie van de neutrale supporter weg, maar uiteindelijk moesten de troepen van Felice Mazzu met de meet in zicht hun meerdere erkennen in Club Brugge. De tweede plek blijft sowieso een huzarenstukje en zette de Brusselse traditieclub na ruim zestig jaar weer op de Europese voetbalkaart.

Lotto Super League

Bij de vrouwen was het een andere Brusselse club die de plak zwaaide: RSC Anderlecht bevestigde haar statuut als titelfavoriet en slokop in de Belgische competitie met een vijfde kroon op rij. Paars-wit kreeg wel forse tegenwind van OH Leuven, maar uiteindelijk was het de individuele klasse die het verschil maakte. Met name Tessa Wullaert etaleerde haar grote vorm en waarde voor het team: met 35 doelpunten werd ze ook topschutter van de Lotto Super League.

Red Flames

De Rode Duivels mogen dan wel ontgoocheld hebben in 2022, voor hun vrouwelijke tegenhangers geldt dat allerminst. De Red Flames schreven afgelopen jaar geschiedenis door voor het eerst ooit de kwartfinales te bereiken van een groot toernooi. Op het EK in Engeland deze zomer strandde het schip uiteindelijk tegen topland Zweden (0-1 in de 92ste minuut), maar de Flames klopten in de groepsfase wel Italië (1-0) en maakten het daarin ook titelfavoriet Frankrijk zeer lastig (1-2).

UEFA Champions League

Moeilijk om hier niet over Real Madrid te spreken. De recordkampioen in deze meest prestigieuze competitie van de wereld voegde nog een beker toe aan zijn palmares. Nochtans gaven maar weinig analisten vooraf een kans aan de Koninklijke. Maar Karim Benzema en onze Thibaut Courtois toonden hun meerwaarde. Vooral in de topaffiche tegen PSG, in de achtste finales al, was Real zonder die twee sowieso de boot ingegaan. En ook in de finale waren Benzema en Courtois opnieuw de bepalende figuren.

In deze nieuwe CL-campagne na de zomer vielen vooral de prestaties van Club Brugge op. Als eerste Belgische club ooit slaagden ze erin de groepsfase te starten met een 9 op 9, en dat in een toch zeer competitieve groep met Atlético Madrid, FC Porto en Bayer Leverkusen. Daarmee was Club ook al snel zeker van overwinteren. Maar hoe ze het er in hun achtste finale tegen Benfica vanaf zullen brengen, weten we pas in 2023!

Serie A

Jarenlang was de Italiaanse competitie een weinig beklijvende strijd: Juventus werd liefst 9 keer op rij landskampioen. Maar die hegemonie werd in 2021 doorbroken door Inter Milan. Ook vorig seizoen ging de opperste onderscheiding naar een Milanese club, maar ditmaal ging het AC Milan van Alexis Saelemaekers en Zlatan Ibrahimovic met de eer lopen. Na meer dan 11 jaar droogte een retour naar de gloriedagen van de Rossoneri en een definitief einde van het Juve-tijdperk.

Bundesliga

Anders is het in de Bundesliga, waar maar geen maat lijkt te staan op Bayern München. Voor de tiende keer op een rij kroonden zij zich tot Duits landskampioen. Nochtans liep het even moeilijk bij de start van de competitie, maar uiteindelijk kon niemand in hun spoor blijven. Ze eindigden met slechts 5 nederlagen op een heel seizoen en een doelpuntensaldo van +60. Borussia Dortmund eindigde als eerste opvolger op 8 punten. Der RekordMeister zit nu aan 32 landstitels in totaal. Valt er nog aan hen te tornen?

La Liga

Madrid mocht niet alleen vieren met de titel in de Champions League, ook voor het winnen van de Spaanse landstitel mochten Courtois en co met de praalbus door de stad rijden. De kampioen van de regelmaat: weinig uitschieters, weinig sprankelend voetbal, maar o zo efficiënt. Zelden liet de ploeg onder leiding van Carlo Ancelotti een steek vallen. Resultaat: een 35ste landstitel. Aartsrivaal Barcelona kende na enkele mindere seizoenen toch een hoopgevende campagne en eindigde als tweede. Weliswaar met een achterstand van 13 punten. Echt spannend werd het dus niet in La Liga.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top