Wie moet de nieuwe lichting Rode Duivels worden?

Sport |

Na de ontgoocheling van het WK in Qatar moet bij de Rode Duivels het vizier op het EK 2024 gericht worden. Sowieso al met een nieuwe bondscoach, maar wellicht ook met enkele nieuwe namen in de selectie. Eden Hazard zwaaide af als international, mogelijk volgen nog anciens. Wie moet hen dan vervangen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jan Vertonghen, Dries Mertens, Toby Alderweireld, Axel Witsel: ze maken allemaal deel uit van de Gouden Generatie. Een generatie die stilaan op zijn laatste benen loopt. Eden Hazard gaf vlak na het WK te kennen dat het Rode Duivels-verhaal voor hem stopt. Net zoals Vincent Kompany, Mousa Dembélé, Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen dat eerder al besloten.

Maar waar een generatie eindigt, start een nieuwe. Het creëert openingen voor nieuwe, frisse gezichten om zich te profileren als Rode Duivel. Zo ontdekten we dit WK Amadou Onana als toekomstig voorman op het middenveld en liet ook Loïs Openda zich in aanloop naar het toernooi al opmerken als alternatief in de spits. Maar naar wie wordt het nog uitkijken?

Talent bij de U21

Ongetwijfeld wrijven jonge talenten als Wout Faes, Zeno Debast, Arthur Theate, Jérémy Doku en Charles De Ketelaere zich al in de handen. Zij behoren reeds tot de vaste kern, maar zien mogelijks hun status opgewaardeerd: na het debacle in Qatar verlangen vele analisten en fans naar een nieuw elan. Met een nieuwe bondscoach -Roberto Martínez zwaait deze maand af- en een nieuwe campagne richting EK 2024 in Duitsland.

Om die frisse wind te laten waaien wordt ook richting U21 gekeken. Onder leiding van coach Jacky Mathijssen lieten Roméo Lavia (Southampton), Aster Vranckx (AC Milan), Koni De Winter (Juventus leende hem uit aan Empoli), Eliot Matazo (Monaco), Nicolas Raskin (Standard), Maarten Vandevoordt (Genk), Michel-Ange Balikwisha (Antwerp) en Maxim De Cuyper (Westerlo) daar al mooie dingen zien. Het staat in de sterren geschreven dat minstens enkele van die jongens straks de stap zetten naar de A-kern.

De nieuwe bondscoach

En dan zijn er nog jongens als Julien Duranville, Mario Stroeykens of Mike Trésor, die ook wel over het talent beschikken om ooit A-international te worden. Veel zal uiteraard afhangen van wie de nieuwe bondscoach wordt. Zoals Trésor zelf al aangaf na zijn niet-selectie voor het WK: “Je ziet bij elk land wel rare beslissingen, dat is eigen aan het voetbalwereldje, dat sowieso niet logisch in elkaar steekt. Je moet de keuzes van de trainer respecteren en ondertussen je best doen om er volgende keer wél bij te zijn.”

De juiste attitude. Waarmee Trésor ongetwijfeld ook de opvolger van Roberto Martínez zal weten te bekoren. Het zal van diens profiel afhangen hoe vernieuwend de selectie zal zijn bij de komende interlands. De selectieprocedure loopt nog volop en sterkhouders als Courtois, De Bruyne en Lukaku krijgen hun zegje in de uiteindelijke keuze. Het is belangrijk dat zij aan boord blijven om die nieuwe generatie te begeleiden en hun ervaring te delen. Want dat zal nodig zijn om een nieuwe ‘Gouden Generatie’ klaar te stomen.

Volg het WK in Qatar nog tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK-voetbal?

Laatste WK voor Vertonghen en Mertens, wat met Lukaku en De Bruyne?
De eliminatie van de Rode Duivels is een belangrijk keerpunt
Cristiano Ronaldo is allesbehalve de lieveling van de Portugese fans

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top