Van Gvardiol tot Gakpo: dit zijn de WK-revelaties die mogen rekenen op een toptransfer

Sport |

Een WK voetbal is vaak de ideale etalage voor nog niet zo gekende talenten om zich aan de wereld te openbaren en aan topclubs te bewijzen dat ze het hoogste niveau aankunnen. Ook in Qatar zijn er zo weer een aantal namen die zich in enkele wedstrijden tijd tot de hotste targets op de transfermarkt bombardeerden. Proximus Pickx maakt een round-up.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elk WK opnieuw ontdekken we nieuwe namen van wie pers en publiek zich afvragen hoe het mogelijk is dat zij niet al langer bij een topclub spelen. Dat is in Qatar niet anders. Dan wordt er in de eerste plaats gekeken naar de landen die verrassen op zo’n toernooi. Hoewel we nog niet helemaal aan het einde zijn, kunnen we nu al met zekerheid stellen dat Marokko dé revelatie van dit WK 2022 is. Als eerste Afrikaanse en Arabische land ooit slaagden zij erin de halve finales van de mondiale te bereiken.

Blikvangers in dat elftal zijn Sofyan Amrabat en Azzedine Ounahi, die samen het hele middenveld bestrijken. Als tandem voor de verdediging hebben zij een groot aandeel in het feit dat Marokko de minst gepasseerde ploeg is op dit toernooi. Amrabat is een naam die bij de Belgische voetbalfans wel al een belletje deed rinkelen: tussen 2018 en 2020 lag de in Nederland geboren Marokkaanse middenvelder onder contract bij Club Brugge, maar een succes werd dat niet. Waarna hij uitgeleend werd aan Hellas Verona en nadien in Italië al een bescheiden naam maakte als stofzuiger op het middenveld bij Fiorentina. Maar zijn uitstekende prestaties in Qatar -als motor en kilometervreter van Marokko- zetten hem hoog op het verlanglijstje van de Europese topclubs. Zo zou Liverpool een bod voorbereiden voor een overname deze winter. Maar ook PSG wordt genoemd.

Zijn partner op het middenveld van Marokko is Azzedine Ounahi, die iets meer offensieve vrijheid geniet en geregeld ook aanvallende acties opzet. Twee jaar geleden speelde de box-to-boxspeler nog in de Franse derde klasse bij Avranches, maar sinds de zomer van 2021 zit alles in een stroomversnelling voor hem. Hij tekende bij Angers en maakte zijn debuut als Marokkaans international. Nu staat hij hoog op het verlanglijstje van FC Barcelona, dat in hem een goedkope vervanger ziet voor Frenkie de Jong, die een zwaar contract heeft en die men bij het financieel noodlijdende Barça liever te gelde wil maken. De voorzitter van Angers liet alvast weten dat hij heel erg rekening houdt met een vertrek van zijn twee Marokkaanse internationals. Twee, jawel, want ook Sofiane Boufal komt uit voor de bescheiden Franse eersteklasser. De dribbelaar op de rechterflank voetbalde zich dit WK eveneens in de schijnwerpers.

De vervanger van Ronaldo

Maar ook bij de vaste klanten op zo’n eindronde vallen er geregeld ontdekkingen te doen. Zoals Cody Gakpo, die weliswaar al een heel seizoen aardig op dreef is bij PSV, maar die met zijn drie goals op dit WK Nederland op sleeptouw nam en dé man was van Oranje. Deze zomer genoot hij al belangstelling van heel wat topclubs, maar besloot hij nog een jaartje te rijpen. Benieuwd of hij deze winter opnieuw kan weerstaan aan de lokroep van het grote geld. Zo zou vooral Real Madrid verregaande belangstelling tonen voor de toch al 24-jarige spits, melden Spaanse en Nederlandse media. PSV liet al weten dat ze rekenen op een “recordbedrag” voor zo’n transfer.

Bij Portugal deed Gonçalo Ramos van zich spreken in de achtste finales tegen Zwitserland. In de eerste plaats omdat hij voorin de plek innam van Cristiano Ronaldo, maar uiteindelijk toch vooral omdat hij die hoge verwachtingen inloste met een hattrick. Ramos is een nietsontziende, hard werkende spits. Geen tierlantijntjes maar altijd recht naar doel. Dat wisten ze bij Benfica al langer, maar dat hij daar na de winter nog speelt, lijkt steeds minder waarschijnlijk. Alsof het lot ermee gemoeid is, ziet Manchester United wel wat in deze 21-jarige Portugese international. Daar zou hij na de winterstop de vervanger moeten worden van… Cristiano Ronaldo.

Uit de schaduw van Messi

Bij Argentinië zijn de schijnwerpers traditioneel gericht op Lionel Messi, maar toch slaagt een jonge snaak erin onder die schaduw uit te komen: Enzo Fernández. Nochtans als wisselspeler begonnen aan het toernooi, maar gaandeweg onmisbaar als luitenant van Messi. In Argentinië wisten ze al langer wat een waanzinnig talent de kleine middenvelder is, bij River Plate was hij de voorbije twee seizoenen de draaischijf. Deze zomer maakte hij voor 10 miljoen euro de overstap naar Benfica. Van een aanpassingsperiode was geen sprake en de kans is dan ook reëel dat Fernandez voor een veelvoud van dat bedrag zal verkocht worden, deze winter al of volgende zomer. Volgens bepaalde Argentijnse media bereidt Liverpool een bod voor van liefst 120 miljoen euro. Als dat niet lukt, hebben de Reds nog een ander hangijzer in het vuur: Jude Bellingham, de ster van het Engelse elftal en evenzeer een toptarget op de komende transfermarkt.

Wat dat betreft kan er wellicht niemand tippen aan de revelatie bij de Kroatische selectie: Josko Gvardiol. De 20-jarige Kroaat was in de groepsfase goed voor 22 balheroveringen en 17 uitverdedigende acties. Hij maakte bovendien slechts drie overtredingen. Kenners hadden hem al lang in het vizier, maar met zijn imposante prestaties op dit WK neemt hij de laatste twijfels weg: de bonkige verdediger is ondanks zijn jonge leeftijd nu al een absolute topper. Hij koppelt onverzettelijkheid aan spelinzicht en voetballende kwaliteiten. Kortom, alles wat elke zichzelf respecterende topclub beoogt. Gvardiol ligt nog tot 2027 onder contract bij RB Leipzig, waar hij pas deze zomer tekende, maar geniet interesse van Manchester City, Chelsea, Man U, PSG en Real Madrid. Afkoopsom: rond de 100 miljoen euro. Messieurs, faites vos jeux!

Volg de eindfase op het WK via Sporza op Eén. Halve finales op dinsdag 13 en woensdag 14 december, telkens om 20u. Finale op zondag vanaf 16u.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top