Waarom Antoine Griezmann de belangrijkste speler van Frankrijk is op dit WK

Sport | Halvefinalist Frankrijk maakt nog steeds kans op een tweede opeenvolgende WK-titel en de historische dubbel. Antoine Griezmann ontpopte zich dit WK tot één van de sterkhouders van Les Bleus, hoewel hij de neiging heeft om zich weg te cijferen ten dienste van het team.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In wezen is Kylian Mbappé de beste speler van Frankrijk op dit moment. De speler van Paris Saint-Germain is de enige die in zijn eentje een impasse kan doorbreken, zoals hij opnieuw bewees in de groepsfase, maar vooral in de achtste finales tegen Polen. Didier Deschamps is natuurlijk blij met de bijdrage van zijn 23-jarig goudhaantje, maar de Franse coach moet wellicht nog meer waardering hebben voor de lof die een poulain kreeg toegezwaaid na de kwartfinale van zijn troepen tegen Engeland: Antoine Griezmann.

Nieuwe rol

De spits van Atlético Madrid heeft een lange weg afgelegd. Door een vete tussen Barcelona en Atlético mocht Griezmann begin dit seizoen lange tijd amper dertig minuten spelen per wedstrijd in La Liga. Veel analisten plaatsten daarom vraagtekens bij de vorm van de 31-jarige als basisspeler van het Franse nationale elftal, ongeacht wat hij in eerdere wedstrijden heeft laten zien.

Maar Deschamps was de verdiensten van zijn troepen in het verleden niet vergeten. Daarom had de tweevoudig wereldkampioen – eerst als speler, dan als bondscoach – een ideetje broeden in zijn achterhoofd voor aanvang van dit WK in Qatar. Verstoken van zowel N'Golo Kanté als Paul Pogba waagde de 54-jarige tacticus het om Griezmann op zijn driemansmiddenveld naast Aurelien Tchouameni en Adrien Rabiot te plaatsen. Een gok die, in retrospect, geweldig uitpakte.

Assistenkoning

De meest vooruitgeschoven pion van het Franse middenveld, die sinds het begin van het toernooi uitstekende prestaties op de mat brengt, is een onmisbare metgezel voor het aanvalstrio Mbappé, Giroud en Dembélé. Als orkestmeester van Les Bleus ontpopte Griezmann zich tot de beste assistgever in de geschiedenis van de Franse nationale ploeg, vóór Thierry Henry en Zinedine Zidane, en is hij tevens in termen van belangrijke passes en gecreëerde kansen de beste van alle spelers op dit WK. 

De rol van Antoine Griezmann is echter veel complexer dan die van een ‘simpele’ nummer 10. Hij heeft namelijk ook een verdedigende functie. Als leerling van Diego Simeone zit hij dicht op de huid van zijn tegenstanders en recupereert hij de bal over het hele veld. De ‘Kleine Prins’, tevens een zeer goede tackelaar, is net zo goed geworden in het terugwinnen van de bal als in de relance en de opbouw. Hij scoorde dit WK nog niet, maar alle Marokkanen beseffen dat ze Griezmann eerst zullen moeten neutraliseren en uit zijn spel halen om dit Frankrijk te kloppen.


Volg de halve finale op het WK tussen Frankrijk en Marokko op woensdag 14 december vanaf 19u45 op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over het WK?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top