Wie plaatst zich voor de finale van het WK?

Sport |

Ze zijn nog maar met vier en komende dinsdag en woensdag zullen ze het uitvechten wie er naar de finale mag. Argentinië, Marokko, Kroatië of Frankrijk: wie gaat zich hijsen naar het hoogste toneel, wie blaast de aftocht?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dinsdag wordt de eerste halve finale van dit WK afgetrapt om 20 uur en dat wordt meteen een geweldige clash: het Argentinië van voetbalwonder Lionel Messi tegen het Kroatië van Luka Modric. Die verdient eigenlijk ook de titel wonder, al is het omdat hij de enige is die in het Messi-Ronaldotijdperk een Gouden Bal kon afsnoepen. Een clash tussen stijlen en oudjes.

De blauw-witten van Leo zijn de enige Zuid-Amerikaanse overlevers in het toernooi. Kapitein Messi, ondertussen 35, is “zeker” bezig aan zijn laatste toernooi. Messi met een missie, op jacht naar de enige ontbrekende titel op zijn palmares. Argentinië laat zich zeker niet zien met het meest sprankelende voetbal, afgezien van dié pass van Messi tegen Nederland (bedankt Filip Joos voor het woord 'doodsteekpass'), en heeft ook niet de meest talentvolle groep. De jacht, la caza, mag je bij de Albiceleste letterlijk nemen. Tegen Nederland waren de speren geslepen, tegen Kroatië zullen de tanden dat misschien ook zijn. Kijkt Messi af bij zijn maatje Luis Suarez?

Aan de andere kant Kroatië. Brozovic (30), Modric (37), Kovacic (28): het onoverwinnelijke trio op het middenveld, waarvan er één een middel tegen verouderen lijkt gevonden te hebben. Twee keer op rij naar de halve finale van een wereldbeker, stevig voor een land met 4,5 miljoen inwoners. Opnieuw niet met veel doelpunten of briljant voetbal, maar stevig verdedigen en koele hoofden in penaltyreeksen waren de kernwoorden om Brazilië en Japan over de knie te leggen. Nu nog de Argentijnen, en onze favoriete dambordploeg mag beginnen denken aan wraak voor vier jaar geleden.

De Marokkaanse droom

De finale zou dan ook nog eens een volledige heruitgave kunnen zijn van 2018, maar eerst moet de halve finale tussen Frankrijk en Marokko gespeeld worden. Als Frankrijk het zou halen, wordt het het eerste land dat twee keer op rij met de wereldtitel gaat lopen. Dat met flink wat blessures (Kanté, Pogba, Benzema, ...) en – eerlijk is eerlijk – een dosisje geluk tegen Engeland, dat een penalty en flink wat kansen miste. Misschien moeten we Gary Lineker’s uitspraak beginnen aanpassen: "… en op het einde winnen de Fransen".

Kylian Mbappé en Olivier Giroud staan scherp, en hebben beide eigen redenen om zich te bewijzen. Voor Mbappé mag 'zijn' tijdperk, mogelijk gedeeld met Haaland, gaan beginnen. Giroud werd te lang niet naar waarde geschat en is klaar om zich nog één (of twee) keer volledig te tonen.

Alles aan elke wereldbeker is historisch, maar voor Marokko wordt de halve finale woensdag eentje voor de geschiedenisboeken, als het eerste Afrikaanse land in de halve finale. Supporters overal ter wereld kunnen zich woensdagavond verenigen in misprijzen tegen ‘opperkolonisator’ Frankrijk of ‘die Mbappé zijn gezicht’, maar misschien vooral in het sprookje dat de Marokkanen aan het beleven zijn.

De Leeuwen van de Atlas veroverden al het Iberisch schiereiland met leuk, enthousiast voetbal vol zelfkennis. Een perfect verdedigend blok, geweldige dribbelkonten op de flank (geniet nog eens van Boufal zijn moves), en onuitputtelijke energie. Hopelijk maakte de kwartfinale geen te grote slachtoffers - Romain Saiss speelde daarin een uur met zoveel verband dat het eerder gips was – want de bank van Marokko is niet diep. Cynisme versus enthousiasme: FIGHT!

Meer lezen over het WK-voetbal

IJzersterke Lloris dient Engelse pers van antwoord op het veld
Marokko schrijft WK-geschiedenis
De dag dat Maradona de Belgische WK-droom aan diggelen sloeg

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top