Richarlison, de onverwachte ster van Brazilië op het wereldkampioenschap

Voetbal | Toen Neymar zich in de groepsfase van het WK blesseerde, keek de Braziliaanse natie angstig naar de selectie. Wie zou er opstaan en voor de doelpunten zorgen? Het antwoord kwam van de 25-jarige aanvaller Richarlison.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op drie wedstrijden kwam Richarlison dit WK reeds aan drie doelpunten en een assist. Zo legde hij er twee in het mandje tegen Servië en was hij tegen Zuid-Korea ook goed voor een doelpunt. De 25-jarige spits deed zo de Braziliaanse natie even vergeten dat Neymar twee matchen out was met een enkelblessure. Intussen bekend in Engeland dankzij passages bij Watford, Everton en nu Tottenham Hotpsur, hoopt Richarlison zijn stempel nu ook op de nationale ploeg te drukken. “We zijn hier om wereldkampioen te worden. Daar droomt iedereen hier van”, aldus de spits.

Uit de criminaliteit gebleven

Richarlison groeide niet meteen op in een geweldige omgeving. Hij beleefde zijn jeugdjaren in een favela van Nova Venécia, een stad te midden van de oostkust van Brazilië, die berucht stond voor haar criminaliteit en drugsbendes. Zijn ouders waren volop bezig met een scheiding, waardoor hij opgroeide bij zijn oom. “Ik ben altijd op het rechte pad gebleven door mijn oom en mijn coach bij de jeugdploeg (een politieagent, red.). Maar ik had wel alles om in de criminaliteit te belanden”, vertelde hij daarover.

Zoals zoveel jonge Brazilianen koesterde Richarlison de hoop om profvoetballer te worden. Die droom kwam reeds op zijn 17de uit toen hij zich aansloot bij de U17 van tweedeklasser América Mineiro. Enkele maanden later zat hij al in de A-kern en werd hij een van de drijvende krachten achter het team dat promotie afdwong naar de Braziliaanse eerste klasse. 

Het ontging het sportmerk Nike niet, dat hem op zijn 18de een contract aanbood. De schoenen, truitjes en broekjes die hij kreeg, deelde hij vervolgens uit aan dakloze kinderen in de grootstad Belo Horizonte. Dit om aan te tonen dat hij niet vergeten was vanwaar hij kwam. ‘Ik wil herinnerd worden als iemand die voor positieve veranderingen zorgde’, zei Richarlison er ooit over. Ook heeft hij intussen noodpakketten laten opsturen naar de wijk waar hij opgroeide toen die getroffen werd door overstromingen en later door corona.

Niet meer weg te denken bij de Seleçao

Na nog een passage in eigen land bij Fluminense wachtte de grote oversteek naar Europa voor Richarlison. Via Watford en Everton belandde hij deze zomer bij Tottenham. Christan Kabasele, ex-Rode Duivel en voormalig ploegmaat van Richarlison bij Watford, vindt de Braziliaan alvast een weergaloze speler. “Hij heeft, zoals veel Brazilianen, techniek te koop en een neus voor goals. Maar wat veel Brazilianen niet hebben, is werkethiek in verdedigend opzicht. En dat heeft Richarlison wel. Toen hij bij ons voetbalde, was hij een van de beste tacklers van ons team.”

Sinds de gewonnen Copa America-finale van 2019 tegen Peru, waar Richarlison inviel en de beslissende 3-1 scoorde, is hij niet meer weg te denken uit de Braziliaanse nationale ploeg. In de hiërarchie stak hij grote namen als Roberto Firmino en Gabriel Jesus voorbij. In 41 matchen voor de Goddelijke Kanaries zit Richarlison aan 20 goals. Knappe cijfers toch wel. En wie weet zit er op dit WK nog meer in de tank. Ontpopt Richarlison zich van een jongetje die auto’s waste en ijs verkocht, tot een wereldkampioen in de mondiale sport voetbal?

Volg het WK 2022 tot en met 18 december op Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top