Ziekte Louis van Gaal legt een extra laagje over de Nederlandse WK-missie

Sport | Nederland zit bij de beste acht landen op het WK voetbal. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan het meesterbrein van Oranje. Bondscoach Louis van Gaal zorgt met zijn eigen, persoonlijke verhaal ervoor dat de Nederlanders als blok voor elkaar vechten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de achtste finales wist Nederland zich te ontdoen van de Verenigde Staten. Dankzij een 3-1-zege wacht Oranje nu een confrontatie met Argentinië in de kwartfinales. Hoewel de Argentijnen met onder meer Lionel Messi op papier een sterkere ploeg hebben, achten ze zich in Nederland niet kansloos. Bondscoach Louis Van Gaal heeft er namelijk in geslepen dat niets onmogelijk is. “We maken zeker kans op de wereldtitel. Dat zeg ik nu al een goed jaar. Ik zeg niet dat we sowieso wereldkampioen worden, maar wel dat de kans er is”, aldus Van Gaal.

Over-mijn-lijk-mentaliteit

Die mentaliteit is er gekomen vanwege het persoonlijke verhaal van Van Gaal. Deze maand is het namelijk twee jaar geleden dat Louis van Gaal de diagnose prostaatkanker kreeg en later 25 bestralingen van telkens vier minuten moest ondergaan. Testen hebben gelukkig aangetoond dat er geen uitzaaiingen zijn. Hij is nu een jaar zonder medicijnen, zit niet aan hormoonkuren of wat ook. Wel zit de ziekte nog in zijn lijf, maar onderdrukt. “Je moet dit managen zoals je een elftal managet”, zei de bondscoach daar eerder over.

Het is een deel van het Nederlandse WK-verhaal dat wat onderbelicht is geraakt. Van Gaal gebruikt namelijk dezelfde woorden voor zijn spelers, die hij te horen kreeg van zijn dokters. “We can come an end. Maar je moet er wél in geloven”, zeiden ze. Die metafoor heeft zich ook genesteld in de hoofden van de spelers, vertaald naar de sportieve strijd op een WK. Zij geloven dat ze hun grenzen kunnen verleggen en van elke tegenstander kunnen winnen, ook al zijn er landen met meer individuele kwaliteit.

Openstaande rekening

Zijn verhaal heeft intussen voor een menselijke band gezorgd tussen Van Gaal en zijn spelers. “Onze trainer is een sterk persoon met een geweldig karakter. Het team heeft veel respect voor hem, dat hij zich ondanks zijn ziekte zo inzet voor Oranje. We spelen voor hem”, liet Memphis Depay weten na de zege in de achtste finales tegen de VS.

Volgende halte wordt Argentinië, waar Van Gaal en Nederland revanche op willen pakken. In 2014 stonden beide landen tegenover elkaar in de halve finales van het WK. Toen spatte de droom van Oranje uiteen na verlies in de penaltyreeks. "We hebben nog een rekening te vereffenen", liet Van Gaal alvast weten.

Volg de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië op het WK voetbal 2022 deze vrijdag vanaf 19u40 op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top