Cristiano Ronaldo is allesbehalve de lieveling van de Portugese fans

Sport | Cristiano Ronaldo, de aanvoerder van Portugal, zou dinsdag om 20u moeten starten tegen Zwitserland. In het Zuid-Europese land raken de gemoederen steeds meer verhit over de vraag of de 37-jarige speler een kans op het veld moet krijgen, of beter op de bank blijft zitten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We geven even een cijfer: 70%. Dat is niet het percentage doelpogingen dat Cristiano Ronaldo verzilvert, ook niet de speeltijd per wedstrijd of het winstpercentage van Portugal als hij speelt. 70% is het aantal Portugezen dat de aanvoerder dinsdag tegen Zwitserland liever niet wil zien. Ondanks al zijn kwaliteiten en de zelfzekerheid die hij zijn team kan geven, wil een meerderheid van de Portugezen dat CR7 op de bank blijft zitten.

Het moet gezegd worden dat Ronaldo in de groepsfase niet echt potten heeft gebroken. Hoogtepunt (of is het dieptepunt?) was het moment dat CR7 tijdens de WK-wedstrijd tegen Uruguay claimde dat hij een doelpunt had gemaakt. Uit analyse van de sensoren die zijn aangebracht in de wedstrijdbal, bleek dat het doelpunt Bruno Fernandez toekomt. Voorts zijn Ronaldo's prestaties beneden het niveau van wat we van hem in het verleden gewend waren. In de publieke opinie zou dit wel eens het begin van het einde voor hem kunnen betekenen.

Trager

Wie Ronaldo's statistieken bestudeert, kan er niet naast kijken: in de groepsfase in 2018 zorgde de Portugese superster voor vier goals, waaronder een ongelooflijke hattrick tegen Spanje. In deze editie van het wereldkampioenschap heeft hij nog maar één doelpunt gemaakt, maar eigenlijk is dat niet verwonderlijk. Niet alleen zijn er vier jaar verstreken - een eeuwigheid in een voetbalcarrière - maar de speler kende ook een zeer gecompliceerd seizoen bij Manchester United met een beperkte speeltijd en een onvermijdelijke contractbreuk gezien zijn laatste uitspraken. Het is duidelijk dat CR7 simpelweg niet meer zo sterk speelt als voorheen.

Of het nu gaat om duels, passes of afmaken, CR7 heeft zijn glans verloren en dat weegt uiteraard op het spel van Portugal. Het enige element waar Ronaldo nog steeds in uitblinkt is in zijn kennis van het spel. Maar dat is misschien niet genoeg om een WK mee te winnen.

Portugal zonder Ronaldo?

Het dagblad A Bola hield onlangs een peiling om uit te zoeken of Cristiano Ronaldo in de achtste finales tegen Zwitserland zou moeten starten. 70% van de respondenten (van wie het aantal onbekend is) antwoordde negatief. Voor de voormalige meervoudige Gouden Bal-winnaar is dit een serieuze blaam, vooral omdat Portugal vroeger als één man achter de aanvoerder stond.

Op 37-jarige leeftijd is het misschien tijd voor Portugal - ook al zitten we middenin een wereldkampioenschap - om na te denken over een ploeg zonder CR7. Zonder hem aan de aftrap tegen Zwitserland zou Portugal zelfs beter af zijn, want Ronaldo is het type dat heel veel ruimte inneemt op het veld, soms ten koste van zijn teamgenoten. Als hij beslissend was, zou het kunnen slagen, maar als het niet zo is...

Ronaldo moet erin slagen zijn spel te veranderen, het moet niet langer Portugal zijn dat plooit voor Ronaldo maar Ronaldo voor Portugal. We hadden een paar maanden geleden al het begin van zo'n verandering gezien, maar in dit WK probeerde CR7 opnieuw de aandacht volledig op zich te richten. Dat gedrag zou wel eens een storende factor kunnen worden in de wedstrijd tegen Zwitserland.

Volg het WK 2022 tot en met 18 december op Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top