Er was eens een Rode Duivel: Derrick Tshimanga

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Derrick Tshimanga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Derrick Tshimanga mag intussen dan wel op zijn 34ste afgegleden zijn naar de Challenger Pro League bij SK Beveren, een goed jaar geleden kwam de flankverdediger plots in het oog van de storm te staan. Tshimanga, die slechts één match voor de Rode Duivels op zijn teller heeft staan, verdiende achteraf gezien zijn cap op een nogal bedenkelijke manier.

Dat Tshimanga op 10 augustus 2011 enkele minuten als invaller tussen de lijnen stond als Rode Duivel voor een oefenpot tegen Slovenië, dankte hij aan toenmalig bondscoach Georges Leekens. Een voetnoot in de geschiedenis van de Rode Duivels, leek het. Het zou voor altijd bij die ene cap van vier minuten blijven voor Tshimanga.

Lokerse connectie

Tshimanga waaide in 2005, op 17-jarige leeftijd, bij Sporting Lokeren aan. Amper drie jaar later mocht hij debuteren in het eerste elftal. Sinds 2010 werd de flankverdediger zelfs een onbetwiste basisspeler bij de Waaslanders. Zijn rushes op de linkerflank worden ook gespot door de grotere clubs. Want met 3 goals en 2 assists op 28 matchen deed Tshimanga het meer dan aardig.

Het is om die reden, zo werd destijds gedacht, dat toenmalig bondscoach Georges Leekens hem opriep voor een vriendschappelijk duel in en tegen Slovenië. Nacer Chadli moest namelijk geblesseerd afhaken, waardoor Tshimanga een oproepingsbrief in de bus kreeg. Leekens kende de flankverdediger dan ook goed, vermits hij tussen de jaren 2007 en 2009 coach was van Lokeren. 

Schuld aflossen

Destijds kwam de call-up voor Tshimanga als een verrassing, niet meer dan dat. Zelfs zijn vier minuten durende invalbeurt zou maar een kleine anekdote opleveren in de geschiedenis van de Rode Duivels. Tot Operatie Propere Handen enkele jaren terug ons Belgisch voetbal door elkaar schudde. 

Want in het Eén-programma Pano onthulde spijtoptant Dejan Veljkovic dat Leekens Tshimanga liet debuteren als Rode Duivel om een openstaande schuld af te lossen. Leekens zou bij Lokeren een voorschot van 200.000 euro gekregen hebben van Roger Lambrecht, maar dat moest hij later terugbetalen. Leekens was echter niet van plan om dat nog terug te geven en vond er een andere manier op. Hij maakte Tshimanga international om zijn waarde op te drijven. Geen slechte zet, zo bleek. In 2012 werd Tshimanga namelijk voor 2,5 miljoen euro aan Racing Genk verkocht, waardoor de schuld bij Lambrecht afgelost was.

Fan van deze reeks? Ontdek dan hier het verhaal van Michel De Groote.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top