Wie volgt Roberto Martinez op als bondscoach van België?

Rode Duivels | Het gelijkspel tegen Kroatië en de daaropvolgende uitschakeling betekende het einde van Roberto Martinez als bondscoach van België. Het einde van een tijdperk. Wie neemt de scepter over van de Spanjaard?

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Ja, het was mijn laatste wedstrijd met de Rode Duivels. Wat er ook gebeurde, het zou na dit WK eindigen. Deze uitschakeling in de groepsfase verandert daar niets aan. Ik nam de beslissing net voor de start van het WK", vertelde Roberto Martinez na de nederlaag tegen Kroatië.

Zo kwam er na zes jaar dus een einde aan de passage van Martinez als bondscoach van de Rode Duivels. De afgelopen jaren was hij ook technisch directeur, waar hij achter de schermen veel en goed werk zou hebben verricht. Er moet dus een nieuwe technisch directeur en bondscoach worden gezocht. De zoektocht naar een nieuwe trainer krijgt veruit de meeste aandacht.

Preud’homme

Als we de Vlaamse media doornemen, dan is het duidelijk wie Martinez moet opvolgen: Michel Preud’homme. Hij heeft geen werkgever meer sinds hij in 2021 Standard verliet. De 63-jarige ex-doelman heeft veel troeven. Hij is een legende van het Belgische voetbal, is tweetalig en bewees in zijn carrière al meer dan genoeg. Onlangs liet hij de deur zelf al openstaan voor een job als bondscoach van de Rode Duivels.

Marc Degryse liet in Het Laatste Nieuws verstaan dat de KBVB altijd eens moet polsen bij Preud’homme. Alleen dient ook de vraag gesteld te worden of Preud’homme nog die echte honger heeft. Zijn passage bij Standard was geen succes en daar zagen we aan het einde toch niet meer die passionele coach van weleer. Kunnen de Belgen die brandende ambitie in hem weer laten oplaaien?

Een andere naam die ook geregeld wordt genoemd, is die van Thierry Henry. Hij zit al lang in de technische staf en kent de selectie door en door. Bovendien heeft hij een zeer goede band met sterren als Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku, waardoor zij geneigd zouden kunnen zijn om nog even door te doen. Degryse is echter van mening dat Henry geen goede keuze zou zijn, omdat er een compleet nieuwe wind doorheen de selectie moet gaan. Henry is een verlengstuk van Martinez en dat is volgens hem geen goede zaak. Thomas Vermaelen, sinds enkele maanden assistent-trainer bij België, is een andere naam die al de revue passeerde.

Clement of Kompany?

Er worden ook andere Belgische trainers genoemd. Philippe Clement is er daar een van. Hij doet het momenteel niet onaardig bij AS Monaco, nadat hij voordien al furore maakte bij Club Brugge en KRC Genk. Alleen is Clement op dit moment nog een jonge coach die aan de weg naar de Europese top timmert. De rol van bondscoach past niet meteen in zijn plannen, want hij staat nog veel te graag dagelijks op het veld.

Vincent Kompany is een andere ‘kandidaat’, al is de kans ook zo goed als onbestaande dat hij interesse heeft. Na een goede passage bij Anderlecht, zeker als je kijkt hoe de club na zijn vertrek terugzakte, doet hij het nu zeer goed bij Burnley. Kompany voelt zich er zeer goed en wil de komende jaren verder groeien in Engeland. Het ultieme doel is daarbij coach worden van Manchester City. Een nationaal elftal leiden lijkt in deze fase van zijn carrière niet echt handig te zijn.

Tot slot zijn er ook andere trainers die kans maken. Frank Vercauteren en Hein Vanhaezebrouck zijn pistes, maar ook een volgende buitenlandse trainer is zeker niet uitgesloten. Denk maar aan namen als Hervé Renard of Thomas Tuchel. De komende weken en maanden zullen er nog veel geruchten gaan volgen, maar de KBVB wil eerst een technisch directeur aanstellen. De nieuwe coach zal dus nog even op zich laten wachten.

Meer lezen over het WK?

Volg het WK in Qatar van 20 november tot 18 december via Sporza op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top