De eliminatie van de Rode Duivels is een belangrijk keerpunt

Sport | De zogeheten "gouden generatie" van de Rode Duivels liet ons bijna een decennium lang van topvoetbal dromen. België, dat tussen 2002 en 2014 niet had deelgenomen aan een groot toernooi, heeft sindsdien zijn reputatie hersteld door drie kwartfinales te spelen (WK 2014, Euro 2016 en Euro 2020) en door een derde plaats te verzamelen op het wereldpodium (WK 2018). We moeten er niet flauw over doen: de eliminatie in dit WK was een vernederende ervaring, zeker omdat ze zo vroeg werden uitgeschakeld in een groep met tegenstanders die niet onverslaanbaar waren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maar sinds enkele maanden lijkt het spel van België op een laag pitje te staan, met vooral teleurstellende prestaties in de Nations League. Onze nationale voetbalploeg kampte met een verdediging die stilaan veroudert, enkele spelers die fysieke problemen ondervinden en een gebrek aan ritme. Zeker in de aanloop van het WK, dat werd voorgesteld als de afscheidstournee van deze gouden generatie, gaf dat aanleiding tot zorgen. De fans hadden evenwel nog hoop op een goed resultaat in het WK met het mooie palmares en talent van de Belgische selectie.

Het einde van de gouden generatie?

In Qatar konden de Duivels echter niet overtuigen. Ze waren een schim van zichzelf en konden weinig kansen afdwingen, maar niettemin leefde er in het nationale team nog de hoop dat we Kroatië konden verslaan na de missers tegen Canada en Marokko. Tijdens de laatste wedstrijd tegen Kroatië zagen we inderdaad een aanvallend België, maar de efficiëntie was ver zoek.

Wat de laatste dans van een gouden generatie had moeten zijn, eindigde in een zwanenzang, met een uitschakeling in de groepsfase die voor alle supporters van de Devils een bittere nasmaak achterlaat. Het is daarom wellicht niet onverwacht dat bondscoach Roberto Martínez juist na de wedstrijd zijn vertrek aankondigde op een persconferentie. Hij had naar eigen zeggen al besloten om te stoppen na het WK alvorens naar het Midden-Oosten te vertrekken. Zijn vertrek markeert een nieuw begin voor de nationale ploeg. Wie zijn opvolger ook is, de nieuwe bondscoach zal ervoor moeten zorgen dat het team grondig wordt verjongd.

Vernieuwing

Ondanks de goede beurt die ze in dit toernooi hebben gemaakt, zullen Jan Vertonghen (35) en Toby Alderweireld (33) waarschijnlijk niet meedoen in 2024. Dat zal zeker ook het geval zijn voor Axel Witsel (33) en Dries Mertens (35). En wat met aanvoerder Eden Hazard (31)? Er lijkt geen reden om volledig met een schone lei te beginnen: de ruggengraat van de nationale ploeg kan worden behouden, aangevuld met de meest beloftevolle spelers die België momenteel te bieden heeft. 

Van spelers als Youri Tielemans (25), Amadou Onana (21), Jeremy Doku (20) of Charles De Ketelaere (20) wordt verwacht dat ze binnenkort uitgroeien tot leidende spelers. Hun eerste doel is het Europees kampioenschap voetbal 2024 in Duitsland, met een kwalificatiegroep die niet al te moeilijk lijkt. Hun hoofddoel is het WK 2026 in Canada, de VS en Mexico, waar ze revanche kunnen nemen voor dit WK.

Volg het einde van de groepsfase van het WK 2022 aanstaande vrijdag 2 december op Sporza.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over dit WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top