Is Duitsland nog steeds een grote voetbalnatie?

Sport | "Op het einde wint Duitsland altijd". Die gevleugelde uitspraak gaat ook dit jaar niet op voor Duitsland op het WK in Qatar. Na twee vroege exits op het WK 2018 en Euro 2020 slaagden de spelers van Hansi Flick er ook deze keer niet in om de zaken in Qatar te keren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is 13 juli 2014 in Rio de Janeiro. Mario Götze bezorgt een hele natie trots door een vierde WK-ster voor Duitsland binnen te halen – hij scoorde het enige doelpunt tijdens de verlengingen in de finale tegen Argentinië. Maar sindsdien heeft de ooit grote voetbalnatie het stukken moeilijker om prijzen te pakken. En Gary Linekers legendarisch uitspraak, “Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers”, gaat nu niet meer op.

Twee opeenvolgende eliminaties in de groepsfase, een historische primeur

Ondanks hun 4-2-overwinning tegen Costa Rica is de Mannschaft er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de knock-outfase, ook al lag die binnen handbereik. De Duitsers eindigden als derde in hun groep, net achter Spanje, en betaalden zo de tol voor hun slechte prestatie in hun openingswedstrijd tegen Japan (1-2). Het vroege einde van het toernooi was een bitter pil om te slikken, vooral ook omdat de spelers van Hansi Flick en hun supporters hoopten om het trauma van vier jaar geleden uit te wissen.

Op het WK 2018 was de Duitsers hetzelfde lot beschoren. Toen werden ze uitgeschakeld na een nederlaag tegen een ander Aziatisch team, Zuid-Korea. Het was een historische primeur voor de toen heersende wereldkampioenen. Een primeur die helaas werd herhaald in Qatar. Het is een uitschakeling die opnieuw het begin betekende van een moeilijke periode voor Duitsland, want het land werd ook al vroeg uitgeschakeld in de 1/8 finale tegen Engeland (2-0) op het EK 2020.

Nog steeds een grote voetbalnatie?

In het licht van de teleurstellende resultaten van de afgelopen jaren moet men zich afvragen of de huidige Mannschaft het niveau van zijn illustere voorgangers kan evenaren. Het Duitse dagblad Bild lijkt er een duidelijke mening over te hebben. "Dit is zeker het einde van een grote voetbalnatie. Deze voortijdige eliminatie is een van de ergste nachten in onze geschiedenis. (...) Deze 1 december 2022 zal de geschiedenis ingaan als het einde van een tijdperk voor wat zo lang een grote en trotse voetbalnatie is geweest. Vier keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen, het is nu allang voorbij," klaagt het dagblad aan.

Het Duitse sportweekblad Kicker is het daarmee eens. "De Mannschaft wordt langzamerhand een dwerg en het ergste is dat er geen verbetering in zicht is en het EK in Duitsland dichterbij komt. De Duitse voetbalbond zakt op alle niveaus weg. Een situatie die zo niet verder kan. Dit is weer een verschrikkelijk debacle voor Duitsland", luidt het.

Een winterse nachtmerrie die "nog lang herinnerd zal worden", concludeert het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung.

Volg het WK 2022 van 20 november tot 18 december via Sporza op Eén, Canvas en Ketnet, beschikbaar in het tv-basisaanbod van Pickx. De Pickx-app laat je ook toe om van alle wedstrijden te genieten met de interactieve video. Verder vind je alle actua omtrent het WK terug op Pickx.be.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top