Vervanger Onana: kiest Martinez voor Tielemans, Vanaken of verrassende optie?

Rode Duivels | België moet donderdag winnen van Kroatië, anders ligt het uit het WK. Tot overmaat van ramp moet Roberto Martinez zijn beste middenvelder Amadou Onana missen. Hij is geschorst. Wie neemt de plaats van de 21-jarige middenvelder over?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Axel Witsel is een zekerheid, ook al speelt de 33-jarige middenvelder een zwak toernooi. Tegen Canada kreeg Witsel eerst Youri Tielemans aan zijn zijde, maar dat was geen succes. Tielemans presteert al een hele tijd te matig bij de nationale ploeg en hij lijkt totaal niet complementair te zijn met Witsel.

Bovendien hebben beiden heel veel moeite om de lopende middenvelders van de tegenstander op te vangen. Inzake duelkracht en agressiviteit komen zij vaak in de problemen. Tielemans verving Onana na een uur tegen Marokko, maar België verloor nadien alle greep op het middenveld.

Vanaken voor creativeit?

Martinez heeft nog een aantal andere opties. Krijgt Hans Vanaken een kans? Hij mocht in de oefenpot tegen Egypte aantreden, maar overtuigen deed hij ook niet. Vanaken was bovendien de laatste weken voor de WK-break allerminst in vorm bij Club Brugge. Net als Tielemans is hij geen speler die defensief sterk is en die inzake duelkracht en fysiek vermogen ook geen meerwaarde zal zijn. Vanaken heeft wel voetballend vermogen en iemand die Kevin De Bruyne goed kan ondersteunen. De ervaren middenvelder heeft ook een neus voor goals en dat kunnen de Belgen wel gebruiken.

Martinez kan ook voor andere opties opteren. Leander Dendoncker is een centrale middenvelder die inzake defensieve duelkracht en loopvermogen wel wat het profiel heeft van Onana. Maar offensief heeft Dendoncker niet die kwaliteiten om de Belgen van dienst te zijn.

Andere rol voor De Bruyne?

Een andere optie is De Bruyne een rij achteruit trekken. KDB is veruit onze beste veldspeler, maar hij haalt dit WK niet zijn normale niveau. Kan hij in een rol naast Witsel het spel van België versnellen? Martinez zal dan wel aanvallende spelers in het team moeten leggen die snelheid hebben. Iemand als Leandro Trossard of Jérémy Doku zou snel gelanceerd kunnen worden door De Bruyne.

Martinez moet een plannetje bedenken om het sterke middenveld van Kroatië met kleppers als Luka Modric, Marcelo Brozovic en Mateo Kovacic af te stoppen. De Bruyne en Witsel – ondanks hun povere matchen tegen Canada en Marokko – lijken zekerheden. Wie wordt de derde middenvelder?

De Rode Duivels spelen op donderdag 1 december hun derde WK-wedstrijd tegen Kroatië, een wedstrijd die te volgen is vanaf 15u10 op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top