Wordt Romelu Lukaku de redder des vaderlands tegen Kroatië?

Sport | Na zijn invalbeurt tegen Marokko zou, mits de logica gerespecteerd wordt, Romelu Lukaku tegen Kroatië aan de aftrap moeten verschijnen. Loodst Big Rom de geplaagde Rode Duivels tegen Luka Modric en co. naar de achtste finales van het WK 2022?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heeft Roberto Martinez nog een keuze? Ook al werpte hij hem in de strijd, de bondscoach had Romelu Lukaku zondag tegen Marokko liever op de bank gehouden, zodat de spits op volle oorlogssterkte kon spelen voor de rest van het WK. Helaas dwongen de omstandigheden hem zijn plannen te herzien. En de nederlaag tegen de Leeuwen van de Atlas laat de Spaanse coach ook geen andere mogelijkheid: Big Rom moet aan de aftrap staan in de cruciale wedstrijd tegen Kroatië, waar een overwinning (bijna) een must is.

Batshuayi volstaat niet

België zal moeten aanvallen tegen de finalist van het WK 2018. Spelen voor een gelijkspel zou te riskant zijn, vooral als Canada, dat al is uitgeschakeld, Marokko zou moeten verslaan. Ondenkbaar. Tegen de Marokkanen speelden de Rode Duivels in de eerste helft degelijk en probeerden ze het doel van de tegenstander te belegeren. Michy Batshuayi had echter een offday. De middenvelder van Fenerbahçe scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de Canadezen, maar kon te weinig zijn stempel drukken in de eerste twee WK-matchen van de Rode Duivels. Zijn vele buitenspelposities verraadden een gebrek aan scherpte.

Romelu Lukaku daarentegen is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de beste spitsen ter wereld met zijn rug naar doel. Zijn vermogen om de bal voorin te houden stelt het blok ook in staat om op te schuiven en te ademen. Een kwaliteit die we vooral aan het begin van het toernooi misten. Zijn vervanger leed duidelijk onder de vergelijking met de speler van Inter Milaan, wiens neus voor goals en versnellingen in de diepte op de juiste momenten het verschil maken.

Tegen een Kroatië dat zeker op de tegenaanval zal spelen en een laag blok zal zetten, zal de 29-jarige spits een doorslaggevende rol  kunnen spelen. Het valt wel nog te bezien hoe lang hij het zal volhouden, want Big Rom is al enkele weken geblesseerd. Roberto Martinez zou er ook voor kunnen opteren om hem in de rust in te brengen, mocht het spelverloop dat vereisen. Maar tegen een ervaren team als Kroatië, met een vijfsterrenmiddenveld, is het op dat punt misschien al te laat om te reageren. De verdediging afmatten en ruimte vrijmaken voor anderen alvorens Michy of Loïs Openda in te brengen indien nodig, lijkt de beste oplossing. Wat er ook gebeurt, de coach heeft gelijk als we winnen en ongelijk als we falen.

De Rode Duivels spelen op donderdag 1 december hun derde WK-wedstrijd tegen Kroatië, een wedstrijd die vanaf 15u10 te volgen is op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Lees meer over het WK:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top