Na België - Canada: Martínez kan niet langer rond Amadou Onana

Rode Duivels |

Het was opvallend: toen Amadou Onana tegen Canada aan de rust zijn intrede maakte, kreeg België meer vat op het middenveld. Met zijn zevenmijlslaarzen en fysieke présence lijkt de neofiet bij de Rode Duivels al stilaan onmisbaar voor de ploeg. Kan Roberto Martínez hem nog op de bank houden dit WK?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bondscoach Roberto Martinez koos tegen Canada voor een middenveld met twee controleurs: Axel Witsel en Youri Tielemans. Uitgaande van een wedstrijd op balbezit en kort combinatiespel. Al snel bleek dat echter een foute inschatting. Omdat Canada er met zijn snelheid en snedigheid een fysieke slag van maakte, met veel loopwerk, verzoop het Belgische middenveld compleet.

De verdediging werd zowel in balverlies als in balbezit (onvoldoende aanspeelpunten) in de steek gelaten door wat voor hen gebeurde. Niet toevallig liep strateeg Kevin De Bruyne gefrustreerd te gesticuleren omdat hij zelden in de juiste omstandigheden aangespeeld werd. Martínez greep tijdens de rust in en erkende daarmee zijn foute inschatting vooraf. Exit Tielemans, enter Amadou Onana.

Zoals Fellaini

De middenvelder die deze zomer Lille inruilde voor Everton had meteen impact op het spel van de Belgen (en van de Canadezen). Hij zorgde met zijn loopvermogen voor meer dynamiek in de opbouw en zocht vaak de duels op, waardoor de Canadezen niet meer vrijuit konden combineren. Daar hoorden ook enkele stevige overtredingen bij, met een gele kaart tot gevolg.

Zijn profiel doet daarmee sterk denken aan Marouane Fellaini, meer dan eens de reddingsboei op vorige WK’s, maar enkele jaren gestopt als international. Net als de Marokkaanse Belg heeft Onana -geboren in Senegal- een uniek profiel, met zijn postuur en kracht in de duels, zowel in de lucht als over de grond. 

Aan de aftrap tegen Marokko?

Samen met Thomas Meunier, eveneens goed ingevallen aan de rust, zorgde Onana voor meer fighting spirit en onverzettelijkheid in de Belgische ploeg. In een sprintduel etaleerde Onana ook dat hij allesbehalve traag is, ondanks zijn lengte en stevige voorkomen. Het zijn die jonge, frisse benen die deze Rode Duivels -met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar de oudste op dit WK- ontberen. Vooral Witsel werd tegen Canada helemaal overlopen.

Onana daarentegen beschikt over alle troeven die in het moderne voetbal, waar door de agressieve en hoge pressing van ploegen meer duels uitgevochten worden, van vitaal belang zijn. Het is dan ook maar de vraag of Roberto Martínez nog rond deze Onana heen kan. In de volgende WK-poulewedstrijden tegen Marokko en Kroatië mag de 21-jarige box-to-box daarom aan de aftrap verwacht worden.

"De bondscoach had me bij de rust gevraagd om mezelf te zijn, want we misten in de eerste helft fysieke impact. Ik heb gewoon mijn best gedaan. Dat is goed gelukt. Ik was fysiek en technisch op de afspraak. Ik ben klaar voor elke mogelijke rol. Het is een vraag voor de trainer of ik een potentiële titularis ben. Ik geef gewoon alles als ik op het veld sta, dan is de keuze aan hem", aldus de nederige protagonist na afloop van zijn WK-debuut.

Wil je meer te weten komen over Amadou Onana, pas sinds een half jaar Rode Duivel, bekijk dan zeker deze aflevering van 'Meet the rookie' op Proximus Pickx.

Volg de tweede wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko op het WK 2022 op zondag 27 november vanaf 14u op Eén. De voorbeschouwing start reeds om 13u25.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top