Ierland bereikte in 1990 de kwartfinales van het WK zonder één wedstrijd te winnen

Sport | Bij de acht beste voetballanden ter wereld horen zonder ook maar één wedstrijd in de competitie te hebben gewonnen... Dat was de verbazingwekkende prestatie die Ierland op het WK 1990 in Italië neerzette.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1990 was Italië voor het eerst sinds 1934 gastheer van het grootste voetbalfeest ter wereld. Aan deze editie namen 24 landen deel. België maakte geen al te beste beurt en werd uitgeschakeld in de achtste rondes na een welgemikt doelpunt van Engelsman David Platt. Nochtans was de Duivels een succesvol toernooi voorspeld, het team was op papier sterker dan in 1986.

De Ieren waren voor de eerste keer van de partij in Italië en schreven meteen op verrassende wijze voetbalgeschiedenis. Ze haalden de kwartfinales zonder één wedstrijd te winnen.

Veel geluk

De Ieren waren ingedeeld in een zware groep met Engeland, Nederland en Egypte. Om deze poule te overleven, moesten ze ten minste bij de beste twee eindigen. Bovendien zouden de vier best geplaatste ploegen op de derde plaats ook doorgaan naar de achtste finales.

In groep F ging het de Ieren bijzonder goed voor de wind. In hun openingswedstrijd dwongen ze Engeland tot een gelijkspel, waarbij Kevin Sheedy de geschiedenis inging als de eerste Ier die scoorde op een WK. Zes dagen later, tegen Egypte, scoorde Ierland niet maar toonde het land zich zeer strijdvaardig en behield het de 0-0-score. In de laatste wedstrijd tegen Nederland was de opdracht voor de Ierse ploeg eenvoudig. Een gelijkspel zou hen van de tweede plaats verzekeren omdat alle andere wedstrijden in de landengroep eveneens in een gelijkspel waren geëindigd. Een Engelse of Egyptische overwinning in de laatste wedstrijd zou geen invloed hebben. En dat is wat er ook gebeurde: de wedstrijd tegen Nederland eindigde met een brilscore. 

Penaltyfeest

Nadat Ierland zich net als Nederland voor de achtste finales had geplaatst zonder ook maar één wedstrijd te winnen, werd het land op 25 juni 1990 in Genua uitgeloot om te spelen tegen Roemenië. Het was geen sinecure voor de aanvallers van beide ploegen om door de defensie te breken. Na 120 speelminuten stond de score nog steeds op 0-0 en waren er strafschoppen nodig om het pleit te winnen. Het was uiteindelijk David O'Leary die de beslissende strafschop in het doel wist te mikken en zo Ierland naar de kwartfinales kon sturen.

In de kwartfinales kregen de Ieren meteen een geduchte tegenstander: gastland Italië. De WK-debutanten rekenden zich al rijk en droomden van een halve finale waarbij ze minstens één doelpunt zouden scoren. Helaas voor de Ieren eindigde hun droom in Rome nadat Toto Schillaci het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde in minuut 38. Voor Ierland was hun eerste WK afgelopen met een record van 4 gelijke spelen en slechts 1 nederlaag.

Andermaal... in de sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top