Het verhaal achter de “mislukte” teamfoto’s bij Wales

Sport | De nationale ploeg van Wales verraste voor aanvang van hun WK-opener tegen de Verenigde Staten met een mislukte teamfoto. Nou ja, echt mislukt kan je het intussen niet meer noemen. Het was zeker geen primeur. Je kan zelfs spreken van traditie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier spelers die rechtstaand elkaars schouder vastpakten en zeven spelers voor hen gehurkt. Dit was de houding die het nationale team uit Wales aannam voor de traditionele ploegfoto voor aanvang van de WK-wedstrijd tegen de VS. Je zou kunnen vermoeden dat de ploeg een beetje in de war was, maar in feite is het eigenlijk het tegenovergestelde. Wales maakt er namelijk een goede gewoonte van om met een bizarre ploegfoto uit te pakken.

Spontaan

De laatste jaren zien we de vreemde teamfoto's van Wales steeds vaker. Dat begon overigens al tussen 2002 en 2006. De huidige generatie nam dat gebruik over. Spontaan zelfs, zo liet ex-international Joe Ledley eens weten. "We oefenen daar niet op", aldus Ledley. "We praten vooraf kort met de groep en beslissen dan wat we doen. We zullen er volgens mij ook nooit mee stoppen."

Opmerkelijk genoeg gaat de traditie zelfs nog verder terug in de tijd. Engelse media doken in de archieven en zagen in 1958 al een teamfoto van het nationale team van Wales waar de opstelling van de spelers niet helemaal goed ging. De gebruikelijke manier met zes spelers achteraan en vijf spelers vooraan kwam er voor het duel met Israël niet, vermits Wales met zeven achteraan en vier vooraan stond. Bijgeloof

Het is echter niet alleen voor de lol dat de ploeg uit Wales op deze verschillende manieren poseert. Er is ook wat bijgeloof mee gemoeid. De nationale ploeg gelooft namelijk dat deze bizarre teamfoto’s geluk brengen. 

De reden? Een paar jaar terug stonden de Welshmen bijzonder slecht opgesteld voor de elftalfoto tegen Frankrijk op het EK. Er werd niet verloren, al ging het gesprek van de dag achteraf alleen maar over de bizar slechte teamfoto. En dus besloten ze om steeds weer abnormaal te poseren.

Volg de tweede poulewedstrijd van Wales tegen Iran op dit WK 2022 op vrijdag 25 november vanaf 11u (voorbeschouwing vanaf 10u40) op Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer actueel nieuws lezen over het WK in Qatar?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top