Olivier Giroud op weg om dit WK topschutter aller tijden te worden voor Frankrijk

Voetbal |

Frankrijk heeft zijn debuut op dit WK niet gemist. Tegen een weliswaar zwak Australië trof het vier keer raak. Twee van die vier doelpunten kwamen van Olivier Giroud. De ervaren maar vaak verguisde spits hijst zich daarmee op gelijke hoogte van Thierry Henry als topschutter aller tijden bij Les Bleus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het waren nochtans de Socceroos die op voorsprong kwamen in hun WK-opener tegen titelverdediger Frankrijk. Na 9 minuten profiteerde Australië van een al te nonchalant begin van de Fransen. Maar Frankrijk herpakte zich snel en nam de wedstrijd in handen. Uiteindelijk kregen de Australiërs nog vier tegendoelpunten te slikken. Allemaal met het hoofd gescoord trouwens. Twee daarvan nam Olivier Giroud voor zijn rekening.

De spits van AC Milan bewijst ook zichzelf daarmee een grote dienst. In 2018 kreeg hij nog flink wat kritiek te slikken, ondanks de wereldtitel voor de Fransen en zijn niet te miskennen aandeel daarin. De reden voor die kritiek? Giroud had in heel het toernooi geen enkel schot op doel weten te kadreren. Met zijn dubbelaar tegen Australië legt de Franse aanvaller die criticasters al meteen het zwijgen op. Meer zelfs: met die twee treffers erbij zit Giroud nu aan 51 doelpunten voor de Franse nationale ploeg. Op gelijke hoogte van een zekere Thierry Henry.

Geen sant in eigen land

Tijdens het WK in Rusland viel het op hoe zwaar Olivier Giroud aangepakt werd. Niet geheel terecht. Akkoord, zijn efficiëntie voor doel liet te wensen over, maar zijn impact op het spel van Les Bleus was groot. Door zijn niet aflatende werklust, balvastheid en slimme looplijnen. Maar in een land dat Kylian Mbappé en Karim Benzema als symbolen voor de offensieve weelde heeft, is het moeilijk om een plek op te eisen bij de neutrale voetballiefhebber.

De relatie tussen Giroud en het Franse volk is er dan ook een van haat en liefde. Nooit werd hij voor vol aanzien door de pers of massaal toegezongen door de fans. Er waren natuurlijk ook mindere periodes, waarin hij amper van waarde was en zo de twijfelaars gelijk gaf. Maar de grote kwaliteit van Giroud is dat hij nooit opgeeft. Ook bij zijn clubs (Arsenal, Chelsea) werd hij meermaals afgeschreven, om toch telkens weer op te staan. Bij de Franse nationale ploeg is het niet anders.

Opvallend is dat de spits die bij Montpellier doorbrak pas in 2011 een eerste keer opgeroepen werd voor Les Bleus. Toen was hij al 25 jaar oud. Sindsdien kwam hij toch in 115 wedstrijden in actie en scoorde daarin 51 keer. Straf!

De legende in?

Giroud staat nu op gelijke hoogte met Thierry Henry in het topschuttersklassement van de Franse nationale ploeg. En welk podium is er beter dan dat van het wereldkampioenschap voetbal om zich helemaal alleen op de hoogste troon te hijsen? Zaterdag treft Frankrijk Denemarken, de ploeg die hen al twee keer klopte in de Nations League, een mooie gelegenheid voor de ondertussen 36-jarige aanvaller om zich te onderscheiden en zo zijn land al te verzekeren van een plek in de volgende ronde.

Van het forfait van de geblesseerde Benzema wordt eigenlijk al niet meer gesproken. Sommige analisten menen zelfs dat Giroud in de spits de ploeg beter doet draaien. En als hij straks zijn 52ste internationale goal maakt, wie durft dan nog beweren dat hij niet efficiënt genoeg is?

Volg de tweede poulewedstrijd van Frankrijk tegen Denemarken op dit WK 2022 op zaterdag 26 november vanaf 17u op Sporza.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Meer actueel nieuws lezen over het WK in Qatar? 
* Hoe Ochoa steeds meer een Mexicaanse WK-legende wordt (proximus.be)

* Man U laat Cristiano Ronaldo gratis vertrekken, wat wordt zijn nieuwe bestemming? (proximus.be)

* Belgische Canadezen willen geschiedenis schrijven op WK in Qatar (proximus.be)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top