One day, one goal: Cristian Chivu veegt de vloer aan met Vitesse

Sport | Voordat hij drie Italiaanse titels won met Inter Milan, speelde Cristian Chivu voor Roma en vooral in dienst van Ajax. In Nederland onderscheidde de Roemeen zich met zijn uitstekende balcontrole, zoals op 25 augustus 2002.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na zijn aankomst bij de Amsterdamse voetbalploeg in 1999 werd Cristian Chivu al snel een integraal onderdeel van het team. Toen hij in 2002 aan zijn vierde en laatste seizoen in Nederland begon, had Chivu zich al bewezen als een sterke verdediger, die zowel op links als in het centrum kon spelen. Hij was befaamd vanwege zijn uitstekende en soms verwoestende linkervoet, Vitesse zag hier op 25 augustus 2002 het bewijs van.

Op die dag stond Ajax tegenover Arnhem in de tweede ronde van de Nederlandse Eredivisie. De regerend kampioen moest het opnemen tegen een Vitesse-ploeg die het vorige seizoen als vijfde was geëindigd en zich had gekwalificeerd voor de UEFA Cup. Het beloofde een interessant duel te worden.

Chivu als redder

Het waren de Vitesse-spelers die als eerste de score openden, na slechts 16 minuten spelen. Ajax had het moeilijk en moest tot de tweede helft wachten tot Petri Pasanen een achterstand wegwerkte. Met nog een kwartier te gaan was de stand nog steeds 1-1, totdat Ajax een vrije trap kreeg toegekend.

De bal lag in het midden van het veld, 30 meter van het doel, en was goed geplaatst voor een grote spits als Cristian Chivu. De Roemeen positioneerde zich achter de bal en stormde naar voren om toe te slaan. Hij gaf een krachtige trap met zijn linkervoet, waardoor de bal met een lichte krul links in de bovenhoek van het net van Vitesse belandde. De keeper moest machteloos toekijken hoe Chivu het status quo doorbrak.

Een van de beste

Aan het einde van zijn laatste seizoen in Nederland pakte Chivu zijn koffers en verhuisde naar Roma in Italië. Hij bleef vier jaar in de Romeinse hoofdstad en werd drie keer tweede in het Italiaanse kampioenschap. Nadat hij zich in de Serie A had gevestigd als een van de beste verdedigers in de competitie en zelfs in de wereld, werd Chivu gelokt door Real en Barça, maar uiteindelijk tekende hij voor Inter.

Bij Milan won hij drie titels en vooral de Champions League in 2010. Dat jaar, onder Mourinho, bereikte de club een ongelooflijke hattrack en won Inter ook de Italiaanse beker. De Roemeense speler kampte daarna steeds vaker met blessures. In 2014 beëindigde hij zijn carrière.

Ben je een fan van onze serie? Bekijk hoe Paulo Sousa zijn voormalige club Juventus een flinke hak zette.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top