Duitsland en Hansi Flick vatten WK aan met heel wat twijfels

Voetbal | “Flicks eerste nederlaag toont aan dat Duitsland niet klaar is voor Qatar”: zo blokletterde de Duitse omroep Deutsche Welle eind september op zijn website, na de pijnlijke nederlaag van de Duitsers tegen Hongarije in de Nations League. Hoe staat de Mannshaft er twee maanden later voor, aan de vooravond van zijn eerste match op het WK 2022?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Duitse elftal is niet klaar voor Qatar: dat was de algemene teneur in de Duitse sportpers na de smadelijke thuisnederlaag tegen Hongarije afgelopen september. “Het geëxperimenteer van Flick toont dat hij nog steeds niet zeker is van zijn beste team”, schreef Deutsche Welle.

Van hun laatste zeven wedstrijden konden de troepen van Hansi Flick, die na het EK 2021 de rol van bondscoach overnam van Joachim Löw, er slechts één winnen (5-2 tegen Italië). Naast het verlies tegen Hongarije speelden de Duitsers liefst vijf keer gelijk, waarvan vier keer op rij 1-1. De ‘lekke’ defensie kreeg bakken kritiek, en na de nederlaag tegen Hongarije waren de kopzorgen van Flick groot.

“In de eerste helft speelden we verschrikkelijk”, reageerde Flick bij de Duitse zender ZDF. “We waren niet moedig of proactief en speelden zonder vertrouwen. Deze nederlaag maakt ons nederig.”

Besluiteloos

Tegen de Hongaren betaalde Flick de tol van zijn besluiteloosheid: de inzet van Jonas Hofmann als geïmproviseerde rechtsback en de allereerste selectie van centrale verdediger Armel Bella-Kotchap minder dan twee maanden voor de aftrap van het WK onderstreepten dat de bondscoach nog steeds niet zeker was van zijn beste elf. “We moeten ons nu concentreren op de juiste dingen. De tijd van experimenteren is voorbij”, stak Flick na afloop de hand in eigen boezem. “Ik wilde iets proberen met Hofmann op rechtsback, maar het werkte niet”, gaf hij toe.

Ook de laatste wedstrijd met inzet van Duitsland voor de aftrap van het WK – een 3-3-gelijkspel tegen Engeland in de Nations League – wekte weinig vertrouwen op in de Duitse heimat. “Duitsland wordt er nederig aan herinnerd dat zijn WK-aspiraties met realiteitszin moeten worden getemperd”, schreef Deutsche Welle. In slechts 11 minuten tijd sloeg de 2-0-voorsprong van Duitsland om in een verdiende 3-2-achterstand. Havertz kon in de 87ste minuut nog een puntje uit de brand slepen voor de Mannshaft.

Dit had de wedstrijd moeten zijn die bewees dat het verlies in Leipzig tegen Hongarije niet meer was dan een accident de parcours. In plaats daarvan leek Duitsland kwetsbaar.

Veel twijfels

Aan de vooravond van het WK blijft de beste elf van Duitsland een raadsel. De vleugelpositie is één van de kopzorgen, met zowel David Raum als Thilo Kehrer die tegen Engeland nauwelijks konden overtuigen. Veel hoop, misschien wel te veel, rust op de schouders van Bayern-goudklompje Jamal Musiala. De 19-jarige weet hoe hij de ruimte moet vinden, maar men kan niet verwachten dat hij de ploeg op sleeptouw zal nemen. Bovendien toont hij nog te weinig efficiëntie voor doel in het truitje van de Mannshaft (één goal in 17 wedstrijden).

Duitsland beschikt met ‘oude’ sterkhouders als Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Ilkay Gündogan en Thomas Müller – allen ouder dan 29 – niet over zijn beste lichting. De prestaties van ‘jongere’ smaakmakers als Joshua Kimmich, Leroy Sané en Serge Gnabry waren de laatste paar interlands te wisselvallig. Bovendien is de spoeling dun. Het feit dat het 18-jarige talent Youssoufa Moukoko opgeroepen werd zonder ooit één interland te hebben gespeeld voor de A-ploeg van de Mannshaft is veelzeggend.

Conclusie: als Duitsland op de proef wordt gesteld, wekt het geen vertrouwen. De ploeg van Flick speelt ongeïnspireerd, de defensie blijft een pijnpunt – net als de vraag wat het type-elftal is. Hoopgevend is wel dat de Mannshaft zichzelf in het verleden al vaker heeft overtroffen op grote toernooien. Maar groep E, met Spanje, Japan en Costa Rica, belooft hoe dan ook een zware dobber te worden.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Duitsland opent zijn WK tegen Japan op woensdag 23 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 13u30 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top