Luxe voor Martinez: Tielemans of Onana?

Rode Duivels | Bondscoach Roberto Martinez heeft op bepaalde posities veel weelde. De Rode Duivels hebben centraal op het middenveld veel opties. Amadou Onana en Youri Tielemans strijden om een plekje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Axel Witsel is van groot belang voor het team. De verdedigende middenvelder is een zekerheid in de basis, maar naast hem zijn er nog veel opties mogelijk. Hans Vanaken kan er spelen, maar hij lijkt pas derde keuze te zijn na Amadou Onana en Youri Tielemans.

Tielemans weer in vorm

Tielemans is al jaren een vaste waarde bij de Rode Duivels, maar de ex-speler van RSC Anderlecht speelde een heel matig EK. Nadien wist hij zijn niveau ook niet op te krikken en Tielemans verloor meer en meer krediet. Zo kreeg Vanaken in die periode soms eens een kans. De huidige speler van Leicester City kent echter weer een betere periode en doet het ook goed in de Premier League.

Tielemans heeft een aantal pluspunten. Hij heeft een uitzonderlijk goede traptechniek en met zijn afstandsschoten is hij een extra aanvallend wapen. Bovendien kan Tielemans met zijn goede passing, hij zorgt altijd voor diepgang, de snelle spelers van de Rode Duivels in stelling brengen. Maar Tielemans heeft uiteraard ook minpunten. Hij is zeker geen explosieve speler en samen met Witsel ontbreekt het de Belgen aan de nodige dynamiek op het middenveld. Lopende mensen van de tegenstander worden daarom soms niet goed opgepikt, waardoor de defensie stevig onder druk komt te staan.

Onana maakte indruk

Onana is daarom in dat opzicht een betere optie. De speler maakt heel veel indruk bij Everton en hij heeft wél dat dynamische in zijn spel. Onana is over een lange afstand een snelle speler en hij kan zich in een tegenstander ‘bijten’. Tegen Nederland in de Nations League viel hij zo op met een aantal straffe defensieve acties. Onana ontlast met zijn defensief werk zo ook onze toch wat tragere verdediging. Met zijn kracht en loopvermogen is Onana ook aanvallend een wapen, al heeft hij in tegenstelling tot Tielemans minder scorend vermogen. De 21-jarige Belg heeft bovendien ook niet de geweldige trap van Tielemans in de benen.

Martinez heeft dus luxe op het middenveld. Hij kan voor verschillende opties kiezen naast Witsel. De bondscoach kan zijn middenveld aanpassen aan de tegenstander en dat hij die keuzes kan maken, is een groot voordeel. Voorlopig lijkt Tielemans nog de voorkeur te krijgen, maar op een WK kan dat heel snel veranderen.

Volg de vriendschappelijke partij van de Rode Duivels tegen Egypte op vrijdag 18 november om 15u30 op VTM. De Rode Duivels openen hun WK tegen Canada op woensdag 23 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 19u30 op Eén.

Camera, lights, Red Devils! Leer meer over Amadou Onana in onze videorubriek!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top