Onze oudste verdedigers kunnen zich spiegelen aan Daniel Van Buyten

Sport | Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld spelen binnenkort hun laatste WK voor onze nationale ploeg. Daniel Van Buyten bewees in het verleden dat leeftijd er niet toe doet en dat de adrenaline van een belangrijke wedstrijd je naar nieuwe hoogtes kan stuwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jan Vertonghen, recordinternational met 141 optredens, en Toby Alderweireld, 123 caps, behoren zonder twijfel tot de meest iconische verdedigers in de Belgische voetbalgeschiedenis. Op respectievelijk 35 en 33-jarige leeftijd maken de twee kompanen van onze achterhoede, die samen alles hebben meegemaakt op clubniveau bij Germinal Beerschot, Ajax Amsterdam en Tottenham, zich op om onze kleuren nog één keer te verdedigen op het wereldtoneel.

Moeilijke thuiskomst in België

Ondanks hun ervaring en de vele diensten die ze aan het nationale team hebben bewezen, zijn onze twee centrale verdedigers niet noodzakelijk sterkhouders op het WK 2022. De twee zijn teruggekeerd naar hun vaderland, naar Anderlecht en Antwerp, en hebben sinds het begin van het seizoen wisselend succes gehad. Vooral de voormalige Benfica-speler is bij momenten zwaar bekritiseerd, wat grotendeels te wijten is aan de wisselende resultaten van paars-wit. Zijn ervaring en talent hebben vooralsnog geen invloed op de resultaten.

Critici stellen vast dat de jaren steeds zwaarder beginnen te wegen, vooral wat snelheid betreft. Ook de aanvoerder van The Great Old is niet vrijgesteld van kritiek: hij heeft de laatste weken met Antwerp matige resultaten neergezet. En natuurlijk is er de vergelijking met jongere collega's als Wout Faes en Arthur Theate, die momenteel in de fleur van hun leven beter presteren bij Leicester en Stade Rennes.

Big Dans laatste dans

Maar voor Roberto Martinez is het geen issue. Toby Alderweireld zal in het centrum staan en Jan Vertonghen links in zijn driemansdefensie. De enige onzekerheid is wie de derde verdediger wordt. Als de bondscoach al zijn vertrouwen houdt in zijn twee veteranen, dan is dat vooral omdat hij zich terdege bewust is van hun professionaliteit. Ze spelen al bijna 15 jaar op het hoogste niveau en hebben zelden teleurgesteld op grote momenten. Het feit dat ze al twee keer aan een WK en twee keer aan een EK hebben deelgenomen, speelt natuurlijk in hun voordeel.

Altijd solide in duels en meesters in het anticiperen: de twee voormalige Spurs-spelers kennen hun kwaliteiten en hun fouten door en door. En ze weten ook dat ze nog één laatste kans hebben om te schitteren bij de Rode Duivels. De situatie doet natuurlijk denken aan een zekere Daniel Van Buyten op het WK 2014. Vóór zijn komst naar Brazilië pendelde Big Dan tussen bank en basisplaats bij Bayern München. Hij lag niet langer in de bovenste schuif in Beieren. Er werd ook gewezen op zijn snelheid, verre van zijn grootste troef. Maar dat belette hem niet om te schitteren in Zuid-Amerika. Een scenario dat ook Vertonghen en Alderweireld te wachten staat?

Volg de vriendschappelijke partij van de Rode Duivels tegen Egypte op vrijdag 18 november om 15u30 op VTM. De Rode Duivels openen hun WK tegen Canada op woensdag 23 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 19u30 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top