Komt Wout Faes in aanmerking voor een basisplaats bij de Rode Duivels?

Rode Duivels | Met slechts één cap achter zijn naam maakt Leicester-revelatie Wout Faes toch deel uit van de WK-selectie van Roberto Martinez. Hoe groot is de kans dat Faes een basisplaats toebedeeld krijgt in Qatar? En zou dat terecht zijn?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zijn WK-selectie past in het verhaal van Wout Faes als rijzende ster, en één van de revelaties de afgelopen maanden bij zijn Premier League-club Leicester. Britse media vinden zijn WK-selectie “verrassend”, want de 24-jarige centrale verdediger heeft tot nu toe slechts één cap op zijn naam staan. Een vraag die rijst: kan Faes aanspraak maken op een basisplaats bij de Rode Duivels?

Wat voor hem pleit: zijn bloedvorm. Sinds zijn overstap van Reims naar de Premier League afgelopen zomer heeft hij bewezen waarom hij zijn transfersom van 17 miljoen euro waard is. In Leicester rijgt hij de puike prestaties aaneen. De Foxes rechten de rug na een verschrikkelijke seizoensstart, en die verrijzenis is deels te danken aan rots in de branding Faes. In de negen competitiewedstrijden waarin Faes aan de aftrap stond, hield Leicester zes keer de nul.

Alderweireld in het centrum

Wat nog in het voordeel van Faes pleit: het feit dat Martinez doorgaans met drie verdedigers speelt. Met Toby Alderweireld op rechts en Jan Vertonghen op links zou Faes perfect centraal ingepast kunnen worden. Zijn scherpzinnig spelinzicht, indrukwekkende balvaardigheid en accurate inspeelpass maken hem geschikt om in een dergelijk systeem te worden ingezet.

Op het vorige grote toernooi waar de Rode Duivels present waren – het EK – vervulden Thomas Vermaelen, Dedryck Boyata en Jason Denayer nog afwisselend die rol. Vermaelen is intussen op voetbalpensioen, de andere twee zijn niet opgeroepen voor het WK in Qatar. Wellicht wordt Leander Dendoncker de grootste concurrent van Faes voor een basisplaats in de defensie. De 27-jarige Dendoncker heeft met zijn 29 interlands een pak meer ervaring dan Faes. Martinez speelde hem tijdens de interlandperiode in juni wel uit op rechts en schoof Alderweireld naar het centrum. Dat werkte opvallend goed tegen Polen.

Vertonghen-Alderweireld-Dendoncker

Voor de laatste twee interlands in de Nations League zette Martinez Zeno Debast op de plaats van Dendoncker, maar ondanks zijn goede prestaties bij Anderlecht lijkt het jonge talent geen kans te maken op een basisplaats in Qatar. Zijn jonge leeftijd en beperkte ervaring pleiten tegen hem. Tot slot is er nog Arthur Theate: hij kwam drie keer in actie voor de Rode Duivels, waarin hij telkens links in de defensie stond.

Alles in acht genomen zal Martinez Faes hoogstwaarschijnlijk op de bank houden door zijn beperkte ervaring, en hoogstens in de strijd werpen als invaller. De bondscoach kennende doet hij op grote toernooien graag een beroep op vertrouwde namen die hun waarde reeds meermaals bewezen hebben in het verleden. De risicomijder in Martinez zal de gok van Faes als titularis op een WK niet durven wagen en op safe spelen. De driemansdefensie met routiniers Vertonghen - Alderweireld - Dendoncker heeft daarom de grootste kans om aan de aftrap te komen in Qatar.

Alderweireld heeft alvast het volste vertrouwen in die formatie, zo liet hij in juni van dit jaar nog weten aan Sporza: "Ik voel me prettig met die twee naast mij. Jan ken ik al lang en Leander heeft getoond dat hij goed uit de voeten kan op die positie.”

Volg de vriendschappelijke partij van de Rode Duivels tegen Egypte op vrijdag 18 november om 15u30 op VTM. De Rode Duivels openen hun WK tegen Canada op woensdag 23 november, een wedstrijd die te volgen is vanaf 19u30 op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top