WK-selectie België telt vier spelers die hun carrière lanceerden in 1B (of de toenmalige 2e klasse)

Sport | Roberto Martinez heeft donderdagmiddag zijn selectie bekend gemaakt voor de WK in Qatar. De Belgische bondscoach liet recent nog enkele ex-1B'ers debuteren bij de Rode Duivels (Vanzeir, Van der Heyden), maar in zijn definitieve selectie was er geen plek voor het Unionduo. Toch zijn er vier spelers geselecteerd die ook een verleden hebben in 1B; toen de reeks nog gewoon 'de tweede klasse' was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Drie van de vier hebben Limburgse roots. Allereerst is er natuurlijk Simon Mignolet die in 2008-2009 35 wedstrijden onder de lat stond bij STVV. De Kanaries speelden dat jaar kampioen in tweede klasse en Mignolet scoorde zelfs een goal (hij trapte een rebound van een gemiste penalty binnen). Het betekende meteen de grote doorbraak van de huidige goalie van Club Brugge.

In dat jaar stond ook Thomas Meunier aan de start van zijn imposante carrière. De huidige rechtsachter speelde in dat jaar nog als spits bij RE Virton waarna Club Brugge hem weghaalde én omvormde tot flankverdediger.

Na het vertrek van Meunier en Mignolet was het de beurt aan Hans Vanaken om zijn carrière te lanceren in tweede klasse. De middenvelder klom vanuit de jeugd van Lommel naar het eerste elftal en speelde uiteindelijk 83 tweedeklasseduels bij het toenmalige Lommel United.

In 2013 vertrok Vanaken naar Lokeren, maar in zijn laatste jaar bij Lommel stond hij wel samen op het veld met Leandro Trossard. De toen 18-jarige spits werd in de wintermercato van dat jaar door Lommel gehuurd van KRC Genk. Trossard speelde 12 matchen en scoorde 7 goals. In het daaropvolgende seiozen mocht hij zijn kans wagen bij KVC Westerlo (dat toen ook in 2e speelde). Daar scoorde Trossard 3x in 17 duels om dan opnieuw naar Lommel te gaan. In 2014-2015 brak Trossard dan echt helemaal door bij Lommel met 17 goals in 39 duels. Nadien ging het via OH Leuven opnieuw naar Genk en nu speelt hij dus bij Brighton én de Rode Duivels.

Toch zat Lommel niet altijd juist bij de beoordeling van talenten. Zo was Arthur Theate in 2019 nog op proef bij de Noord-Limburgers. Maar de verdediger werd doorgestuurd en belandde uiteindelijk bij KV Oostende. De rest is geschiedenis.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top