Staat Liverpool aan de vooravond van een revolutie?

Premier League | The Reds staan momenteel op de achtste plaats in de Premier League en hebben er dus een moeilijk eerste deel van de competitie opzitten dit seizoen. Tegelijk zijn er geruchten over een mogelijke verkoop van de club in de komende maanden. Is er een revolutie op komst op Anfield?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een nipte overwinning op Tottenham zorgde voor enige geruststelling, maar de resultaten in de eerste helft van de competitie zijn niet goed genoeg voor een club als Liverpool. In de competitie staat Liverpool na slechts 13 wedstrijden al 15 punten achter op leider Arsenal. Na vier seizoenen mee voor de titel te hebben gestreden en soms zelfs over de concurrentie heen te hebben gewalst, lijken de troepen van Jürgen Klopp in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Ze hebben dit seizoen in competitieverband al vier keer verloren, twee keer zoveel als in heel vorig seizoen. Met uitzondering van een mirakel, mag het met zichzelf worstelende Liverpool ook stilaan de ambities voor een nieuwe landstitel opbergen. De achterstand op de concurrenten is daarvoor inmiddels al te groot geworden.

Nog geen zes maanden geleden hadden de Reds nog een ongelooflijk klavertje vier binnen handbereik maar ze misliepen net de Premier League-titel en ze verloren de Champions League-finale tegen Real Madrid. Het contrast met de start van het huidige seizoen is daardoor des te opvallender. Is het alleen maar een kwestie van een dipje of is het eerder het einde van een cyclus? Of heeft Klopp het einde van de weg bereikt met Liverpool? Het is een vraag die aan de overkant van het Kanaal al enige tijd wordt gesteld, waarbij sommige waarnemers vinden dat de Duitse coach tactische flexibiliteit mist en dat zijn speelstijl niet meer weet te verassen.

Een vrijwel onveranderde kern

"Het is goed dat we onszelf opnieuw moeten uitvinden", zei Klopp zelf na de zware nederlaaag in Napels in de Champions League begin september. De voormalige coach van Borussia Dortmund heeft dezelfde kern als vorig seizoen, op een paar uitzonderingen na. The Reds zijn hun sterspeler Sadio Mané kwijt, en zijn afwezigheid is duidelijk voelbaar, vooral omdat zijn vervanger Darwin Nuñez niet op hetzelfde niveau presteert. Maar het vertrek van Mané alleen kan de huidige situatie niet verklaren. Nog andere topspelers van The Reds spelen ook niet op het gebruikelijk niveau.

Feit blijft dat het verkeerd zou zijn om het beeld te zwart af te schilderen. Na de pandoering tegen Napols hebben de Reds zich goed herpakt in de Champions League, door vijf keer op rij te winnen en zich gemakkelijk te plaatsen voor de knock-outfase. De ploeg van Klopp heeft nog niet kunnen overtuigen in de competitie, maar ze hebben nog 25 wedstrijden om de zaken recht te zetten. En er kan natuurlijk tussen nu en dan nog veel gebeuren.

Een aanstaande buy-out

Maar de verandering zou er wel eens snel kunnen komen in Liverpool. Maandag dropte de krant The Athletic een bommetje door te onthullen dat de Mersey-club binnenkort te koop zou worden gezet om dus een nieuwe eigenaar te vinden. De Amerikaanse groep Fenway Sports Group (FSG), de belangrijkste aandeelhouder van Liverpool sinds 2010, heeft de banken Morgan Stanley en Goldman Sachs gemandateerd om investeerders te zoeken.

Tijdens het FSG-tijdperk explodeerde de waarde van de club en wonnen de Reds acht titels, en niet de minste: een Premier League (2020), een FA Cup (2022), twee League Cups (2012 en 2022), een Community Shield (2022), een Champions League (2019), evenals een Club World Cup en een UEFA Super Cup. Zes van die trofeeën zijn gewonnen onder Klopp, die in 2015 als manager werd aangesteld. Kan de Duitse coach, die afgelopen april zijn contract tot 2026 verlengde, Anfield nieuw leven inblazen?

Volg Liverpool FC en de volledige UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top