Zeno Debast, de straffe defensieve keuze van Martinez

Sport | Vrijdag maakte bondscoach Roberto Martinez zijn definitieve selectie voor het WK in Qatar bekend. Martinez zorgde met zijn 26-koppige selectie voor enkele verrassingen, vooral in de verdediging hakte de bondscoach de grootste knopen door. Martinez koos niet voor de ervaring van Boyata en Denayer, maar voor het jong geweld van Zeno Debast en Wout Faes. Een opvallende keuze, al komt de keuze voor Debast niet geheel onverwacht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeno Debast doet het goed bij Anderlecht, de 19-jarige centrale verdediger mocht dit seizoen in de competitie al elke wedstrijd starten. Anderlecht mag dan wel aan een wisselvallig seizoen bezig zijn, Debast beperkte er achterin al meermaals de schade. Vooral na de wedstrijd tegen Antwerp oogstte Debast veel lof.

Het is ook geen geheim dat Roberto Martinez fan is van de jonge centrale verdediger. Na de Nations League-wedstrijden tegen Wales en Nederland in september was Martinez lovend. Hij noemde de prestatie van Debast zelfs het beste debuut dat hij ooit bij de Rode Duivels gezien had en zei dat Debast toch de grootste ontdekking van de interlandperiode was.

Een basisplaats tegen Canada ?

Nochtans was niet iedereen even overtuigd na de interlandperiode, zowel tegen Wales als tegen Nederland ging Debast in de fout, met twee keer een doelpunt tot gevolg. Vooral bij de kopbalgoal van Virgil van Dijk liet Debast zich gemakkelijk in de luren leggen. Martinez maakt zich echter duidelijk geen zorgen, hij is vooral onder de indruk van het spelinzicht en de maturiteit van de jonge speler.

Gezien zijn leeftijd is het geen verrassing dat Debast nog enkele werkpunten heeft. Dat beseft Debast zelf ook. In een interview met HUMO zei de verdediger dat hij nog wat spiermassa moet bijkweken en sterker moet worden in de kopduels. Toch heeft Debast zijn selectie zeker niet gestolen. Zijn prestaties bij Anderlecht liegen niet, zeker tegenover Boyata, die vaak op de bank zit bij Brugge en Denayer die in een zwakkere competitie speelt. Of Debast ook effectief zal starten naast Vertonghen en Alderweireld is nog maar de vraag. Met Theate, Faes en vooral Dendoncker is er heel wat concurrentie in de verdediging. Het wordt aftellen tot 23 november, wanneer de Rode Duivels hun openingsmatch tegen Canada spelen.

Volg de vriendschappelijke wedstrijd tussen de Rode Duivels en Egypte aanstaande vrijdag 18 november om 15u30 op VTM. België begint zijn WK tegen Canada op woensdag 23 november, een wedstrijd die vanaf 20u te volgen is via Sporza.

Camera, lights, Red Devils! Leer meer over Zeno Debast in onze videorubriek!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top