Er was eens een Rode Duivel: Christophe Lauwers

Rode Duivels | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Christophe Lauwers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Christophe Lauwers brak als jonge knaap door bij Cercle Brugge. In het seizoen 1995/1996 kende hij een geweldig jaar bij de vereniging en Lauwers tikte af op 18 competitiedoelpunten. Mario Stanic van Club Brugge werd toen topschutter met 20 treffers.

Scifo stelde hem gerust

Lauwers zag zijn geweldig seizoen bekroond worden met een oproepingsbrief voor de Rode Duivels. Toenmalig bondscoach Wilfried Van Moer haalde de toen 23-jarige aanvaller bij de selectie voor de oefeninterlands tegen Rusland en Italië. Lauwers mocht op 24 april 1996 zijn debuut maken als basisspeler tegen Rusland. De 14.539 aanwezige fans in het Koning Boudewijn Stadion zagen Lauwers die dag 61 minuten aan het werk. Er werd niet gescoord in die partij. Een maand later mocht Lauwers ook 12 minuten invallen tijdens de interland in en tegen Italië (2-2). Voor Lauwers zou het uiteindelijk bij die twee wedstrijden blijven als Rode Duivel.

"Toen ik met de Duivels tegen Rusland aantrad, was de Heizel matig gevuld. Ik kwam daar als broekventje van Cercle Brugge aan, maar Enzo Scifo verwelkomde me op een geweldige manier. Scifo was toen kapitein, had al meer dan tien jaar bij de nationale ploeg gespeeld, had in Franse en Italiaanse topploegen gevoetbald, maar toch stapte hij meteen op me af. Een heel grote meneer", zei hij daar dit jaar nog over tegen Het Nieuwsblad.

Nieuwe carrière

Lauwers ging na dat topjaar bij Cercle Brugge transfervrij naar Eendracht Aalst. Na 2,5 jaar versierde hij een mooie transfer naar het Franse Toulouse, waar hij slechts zes maanden bleef. Het Oostenrijkse SV Ried was de volgende bestemming. Daar zou hij drie jaar voetballen. In de jaren daarna speelde hij in België nog voor Wezet, KV Oostende, Roeselare, VG Oostende en in 2010 hing hij op 37-jarige de schoenen aan de haak bij Oudenburg. Lauwers speelde in totaal 203 wedstrijden in de Jupiler Pro League en daarin trof hij 60 keer raak en deelde hij 3 assists uit.

Lauwers verdween nadien uit het voetbal. De voormalige aanvaller is momenteel aan de slag als buschauffeur van de Lijn in de Brugse binnenstad.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top