Er was eens een Rode Duivel: Eddy Jaspers

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Eddy Jaspers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is moeilijk voor te stellen dat een Beveren-speler tegenwoordig geselecteerd wordt voor de nationale ploeg. De Waaslanders spelen in 1B en hebben de laatste jaren niet echt grote internationale talenten voortgebracht. Veertig jaar geleden was dat wel anders. De club won de beker in 1978 en 1983 en de landstitel in 1979 en 1984.

Beveren was één van de topteams in de Belgische competitie en verschillende spelers behoorden tot de beste van het land. Jean-Marie Pfaff, die van 1973 tot 1982 voor de Waaslanders speelde, was niet de enige die het mooie weer maakte op de Freethiel. Eddy Jaspers was er eveneens een smaakmaker. Zodanig zelfs dat Jaspers midden jaren tachtig de eer kreeg om voor de nationale ploeg te spelen.

Clubman

Eddy Jaspers kwam in 1974 op 18-jarige leeftijd naar Beveren, nadat hij zijn opleiding had voltooid bij amateurclub KSV Wildert. Hij moest wachten tot 1976 om zijn debuut te maken in het eerste team, maar werd al gauw bestempeld als een talent. In 1977 werd hij verschillende keren geselecteerd voor de Belgische beloften, hoewel hij slechts één keer in actie mocht komen.

Bij Beveren maakte de verdediger al snel naam en groeide hij uit tot een vaste waarde. Hij beleefde vele successen met zijn club. Beveren kende een lichte terugval in de jaren tachtig, maar vanaf 1983 maakte de club een triomfantelijke comeback. Jaspers zou de club van zijn hart pas in 1986 verlaten.

Drie caps

In 1984, toen Beveren op weg was naar een tweede landstitel, werd Eddy Jaspers opgeroepen voor de Rode Duivels. De eerste keer was in september, voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië. De Belgen verliezen met 0-2, Jaspers speelt de tweede helft. In december werd hij opgeroepen voor een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Als titularis sleepte hij een 0-0-gelijkspel uit de brand. Drie dagen later verloren de Duivels met 2-0 van Albanië, met Jaspers opnieuw in de basis.

Na die wedstrijd is hij nooit meer opgeroepen. Verrassend genoeg vierde hij nooit een overwinning met de Duivels, of zelfs maar een doelpunt. In 1986 verkaste hij naar Racing Jet Waver, dat hem in 1988 uitleende aan Antwerp en in 1989 aan Willem II Tilburg, zijn enige buitenlands avontuur. In de blessuretijd van zijn carrière speelde hij nog bij enkele Belgische amateurclubs zoals Standaard Wetteren, KSV Wildert en K Putte SK. Op 39-jarige leeftijd hing hij zijn voetbalschoenen definitief aan de haak.

Fan van deze reeks? Lees hier het verhaal van Xavier Caers.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top