Welke conclusies kunnen er getrokken worden na de groepsfase van de Champions League?

Sport | De groepsfase van de Champions League ligt achter de rug. Pickx geeft aan welke teams het meest indruk hebben gemaakt, en welke allerminst konden overtuigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De revelaties

Uiteraard is Club Brugge een van de revelaties van deze campagne. Blauw-zwart werd tweede in een groep met FC Porto, Bayer Leverkusen en Atlético Madrid. Club Brugge wist maar liefst vijf keer de nul te houden in zes wedstrijden en boekte een knappe 11 op 18. Simon Mignolet was de grote uitblinker en vooral dankzij hem beleefde Club Brugge een historische campagne.

Napoli en Benfica toonden zich op het kampioenenbal, want zij wisten Liverpool en PSG af te houden als nummer een in hun groep. De Italianen serveerden bijzonder fris voetbal en wisten in eigen huis onder meer Liverpool (4-1) op knappe wijze over de knie te leggen. Napoli plaatste zich op overtuigende wijze voor de volgende ronde. Benfica deed het ook uitstekend. Ze speelden twee keer gelijk tegen PSG, maar ze wisten Juventus makkelijk opzij te zetten. Zo werd het in Lissabon 4-3 en uiteindelijk werd het zelfs eerste in zijn groep.

Tot slot verdienen enkele spelers een vermelding. Khvicha Kvaratskhelia (Napoli), Mohammed Kudus (Ajax) en Mykhailo Mudryk (Shakhtar) toonden hun kwaliteiten. Het trio was met hun snelheid en technisch vermogen een gesel voor de tegenstanders. Kvaratskhelia zal in de volgende ronde nog van de partij zijn in de Champions League, terwijl Kudus en Mudryk werden uitgeschakeld.

De topteams

Heel wat topploegen wisten de verwachtingen in te lossen. Liverpool begon slecht met een nederlaag tegen Napoli, maar pakte nadien 15 op 15. De Reds zijn zeker een kandidaat om de beker in de wacht te slepen. Bayern München toonde in een zware groep met FC Barcelona en Inter ook zijn klasse en wist zich zeer vlot te kwalificeren. Bayern speelde een indrukwekkende 18 op 18 bij elkaar.

Ook PSG (14 op 18), Manchester City (14 op 18), Real Madrid (13 op 18) en Chelsea (13 op 18) zorgden voor de verwachte resultaten. De Parijzenaars werden echter tweede in hun groep door de sterke prestaties van Benfica.

De teleurstellingen

FC Barcelona wist zich voor het tweede jaar op rij niet te plaatsen voor de volgende ronde in de Champions League. Ze moesten hun meerdere erkennen in Inter en Bayern München. Dat was een teleurstelling voor Barça, dat met de komst van Robert Lewandowski nochtans hoge ambities had uitgesproken. Atlético Madrid kende een dramatische campagne en werd zelfs vierde in zijn groep. Het won slechts een wedstrijd en Axel Witsel en Yannick Carrasco zullen dit seizoen Europees niet meer in actie komen.

Verder was Juventus een enorme teleurstelling. De Oude Dame verloor vijf van zijn zes groepswedstrijden en wist maar nipt Maccabi Haifa achter zich te houden voor de derde plaats. Sevilla kon evenmin nooit echt aanspraak maken op een tweede plaats en zag Borussia Dortmund de tweede plaats grijpen achter Manchester City. Ajax werd gewogen en te licht bevonden ten opzichte van Napoli en Liverpool. Olympique Marseille zag op de laatste speeldag de kwalificatie voor de volgende ronde alsnog als sneeuw voor de zon verdwijnen en eindigde zelfs vierde.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top