One day, one goal: Luigi Di Biagio fusilleert Atlético-doelman met keiharde knal

Sport | Luigi Di Biagio was een goede Italiaanse middenvelder, maar zeker geen speler van wereldklasse. Toch speelde hij een zeer mooie carrière bij elkaar. In 1999 wist hij in dienst van AS Roma een wondermooi doelpunt te scoren tegen Atlético Madrid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het seizoen 1998-1999 speelde Luigi Di Biagio voor AS Roma. Dat seizoen bereikte AS Roma de kwartfinales van de UEFA Cup, waar het uitkwam tegen Atlético Madrid. In de heenmatch trok AS Roma eerst naar Madrid, waar de 35.000 aanwezige fans hun team op een 2-0-voorsprong zagen komen via José Mari en Roberto Fresnedoso. In de 75ste minuut was het moment van Di Biagio aangebroken.

Geen prijzen met AS Roma en Inter

De middenvelder zette zich achter een vrije trap. Niemand in het stadion verwachtte zich aan een schot, maar eerder aan een voorzet. Di Biagio ging echter voluit zijn kans. Hij poeierde de bal keihard in de rechterbovenhoek en doelman José Molina bleef verweesd achter: 2-1. Dat was ook de eindstand. In de terugmatch won Atlético Madrid ook met 1-2 en zo ging het door naar de volgende ronde.

Di Biagio kende een opvallend carrièreverloop. Hij werd opgeleid bij Lazio, maar hij verkaste op jonge leeftijd transfervrij naar Monza. Via Foggia knokte hij zich weer naar de top en op zijn 24ste versierde hij een transfer naar AS Roma, de eeuwige vijand van Lazio. Hij speelde vier jaar voor de Romeinen, waar hij 140 matchen speelde. Daarin scoorde hij 20 keer en deelde de speler 9 assists uit. Hij won er echter geen prijzen.

Vier jaar na zijn komst ging hij opnieuw voor een opvallende transfer, want hij verkaste transfervrij naar Internazionale. Hij speelde er in vier jaar tijd 163 matchen, waarin hij 18 keer scoorde en 11 assists uitdeelde. De centrale middenvelder ging nadien naar Brescia en Ascoli. Bij die laatste club sloot hij op 36-jarige leeftijd zijn carrière af. Di Biagio speelde 8 jaar bij AS Roma en Inter en bizar genoeg wist hij in die periode geen enkele prijs te winnen. Hij werd tweede in de Serie A, verloor de bekerfinale en de supercup.

Pech met het Italiaans nationaal elftal

Dat lukte ook niet bij de nationale ploeg. Di Biagio was 31 keer Italiaans international. In 1998 speelde hij alle matchen op het WK in Frankrijk, maar in de strafschoppenreeks miste hij zijn penalty tegen het gastland. Daardoor werd Italië uitgeschakeld in de kwartfinales. Op het EK in 2000 was hij ook van de partij, toen Italië in de finale in de verlengingen verloor van… Frankrijk. In 2002 was hij invaller op het WK.

Na zijn carrière werd Di Biagio coach. Hij werd trainer van kleine clubs en ging uiteindelijk aan de slag bij de Italiaanse voetbalbond. Eerst als scout, nadien als manager van de U20, U21 en zelfs even als interim-bondscoach van het eerste elftal. In februari 2020 was hij 15 wedstrijden trainer van SPAL, maar sinds augustus 2020 zit hij zonder club.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan het prachtige doelpunt van Vicente Engonga.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top