Maak kennis met Wrexham FC: de oudste – en wereldberoemde – Welshe voetbalclub

Sport | Er kraait normaal gezien geen haan zodra de eerste ronde van de Engelse FA Cup wordt afgewerkt. Dat is dit jaar anders want de Welshe traditieclub Wrexham FC zal tijdens deze ronde in actie komen tegen Oldham Athletic. “Nou en?”, horen we je denken. Maar wat als je vertellen dat Wrexham FC eigenlijk een wereldberoemd voetbalclub is?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wrexham FC werd opgericht in 1873 en is daarmee de oudste voetbalclub van Wales. Het team komt momenteel uit in de National League, wat in Groot-Brittannië overeenkomt met de vijfde klasse in het voetbal. In 2020 kwam de club nog in het nieuws omdat de Canadese acteur Ryan Reynolds samen met zijn goede vriend Rob McElhenney had besloten de voetbalvereniging over te nemen voor een som van 2,5 miljoen dollar.

De twee heren hadden een club gekocht die het nooit hoger had geschopt dan de Engelse derde klasse maar tijdens de jaren zeventig, tachtig en negentig wel zijn strepen had verdiend in de Europese Beker voor Bekerwinnaars, beter bekend als Europacup II. In 1976 speelde Wrexham FC zelfs nog tegen Anderlecht dat toen ook de Europacup II kon winnen.

In tegenstelling tot vele andere Welshe voetbalclubs zoals Swansea City of Cardiff City FC, zakte Wrexham FC gedurende de jaren steeds verder weg naar de onderste regionen van het Engelse voetbal. Momenteel is de club actief in de National League waar het vorig seizoen als tweede eindigde. Wrexham FC haalde toen ook de finale van de FA Trophy, een nevencompetitie voor clubs uit de lagere regionen van het Engelse voetbal. Die finale verloor het met 0-1 van Bromley Football Club. Momenteel prijkt de club op een mooie tweede plaats in de National League, net na leider Notts County.

Internationale belangstelling

De Welshe club koestert naar eigen zeggen geen hoge ambities meer, maar dat wil niet zeggen dat Wrexham FC een anonieme voetbalclub is. De overname van Ryan Reynolds in 2020 heeft de Welshe club immers opnieuw op de kaart gezet waardoor de televisierechten voor hun matchen de hoogte zijn ingeschoten. Electronic Arts, de maker van het voetbalspelletje FIFA 22, vond het verhaal en de geschiedenis van de club zo opmerkelijk dat ze Wrexham FC hebben opgenomen in hun videospel. Spelers die Wrexham FC een warm hart toedragen, kunnen er nu voor kiezen om met het Welshe team een virtueel potje voetbal te spelen tegen pakweg Manchester City.

Ook in de Verenigde Staten heeft men lucht gekregen van de Welsche voetbalclub. Dat komt deels door de overname van Ryan Reynolds, maar ook door de spraakmakende documentaire ‘Welcome to Wrexham’ die over de plas te zien was op FX en streamingdienst Hulu. Wrexham heeft mede hierdoor een paar financiële topjaren achter de rug waardoor zijn financiële toekomst ook verzekerd lijkt te zijn. De fans hopen dat dit financiële succes zich nu ook zal doorzetten in de FA Cup, waar Wrexham FC het zondag tegen Oldham Athletic AFC zal opnemen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top