Pokeren op een WK: Pools totaalvoetbal leidt tot historische derde plaats in 1974

Sport |

In 1974 verbaasde de Poolse nationale ploeg de wereld door het mooiste parcours uit zijn WK-geschiedenis af te leggen. Dat hadden ze grotendeels te danken aan bondscoach Kazimierz Gorsk, die de Poolse spelstijl revolutioneerde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het begin van de jaren 1970 is het totaalvoetbal in de mode. De kleine revolutie werd gelanceerd door de Nederlandse trainer Rinus Michels, die Ajax Amsterdam ermee toeliet zich naar de top van het Europese voetbal te hijsen. Het principe steunt op een offensieve spelstijl die gebaseerd is op beweging en positiewissels tijdens de wedstrijden. De filosofie is qua fysieke conditie, technische beheersing en intelligentie veeleisend, maar minstens even efficiënt als spectaculair. En ze kreeg ook navolging.

Gorsk liet er zich graag door inspireren. In enkele jaren tijd stoomde hij een nagelnieuwe Poolse generatie klaar en gaf hij een eigen identiteit aan het spel door tactische moderniteit en traditie te vermengen. En daarvan plukten ze samen de vruchten: in 1972 kroonde het ongeslagen Polen zich tot olympisch kampioen, waarmee het zich meteen ook kwalificeerde voor het eerste WK sinds 1938.

Toernooirevelatie

Polen was op dat WK in West-Duitsland allesbehalve favoriet, maar het imponeerde door zowel Argentinië (3-2) als Italië (2-1), finalist op de voorgaande editie, over de knie te leggen in de eerste ronde. Voorwaarts spel, korte passes, snelheid en beweging: de manschappen van Gorsk ontpopten zich tot een te duchten tegenstander. Na de groepsfase groeide de natie dan ook tot een serieuze outsider.

De Eagles werden op sleeptouw genomen door hun meedogenloze afwerker Grzegorz Lato en triomfeerden tegen achtereenvolgens Zweden en Joegoslavië in de tweede ronde. In de allesbepalende halve finale tegen gastland West-Duitsland, Europees kampioen en grote favoriet op de eindzege, moest Polen winnen, terwijl de Duitsers voldoende hadden aan een gelijkspel.

Historische derde plaats

Op een moeilijk bespeelbaar terrein door overvloedige regenval de uren voordien slaagden de Polen er niet in om de Duitse defensie in moeilijkheden te brengen. Een kwartier voor affluiten vond de onvermijdelijke Gerd Müller uiteindelijk een gaatje, waardoor de toernooirevelatie de kleine finale diende af te werken tegen uittredend wereldkampioen Brazilië. Lato en co. klopten de Goddelijke Kanaries met 1-0, waardoor ze zich de geschiedenisboeken intrapten met een historische derde plaats.

Hoewel latere eindwinnaar West-Duitsland, dat in de finale het briljante Nederland versloeg, te machtig bleek, drukte Polen een onuitwisbare stempel op de WK-editie van 1974 met het beste resultaat uit de geschiedenis. Ze scoorden met 16 stuks de meeste doelpunten en Lato kaapte de titel van topschutter weg met 7 rozen.

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top