Pokeren op het WK: de grote terugkeer van Roger Milla op het WK 1990

Voetbal | Roger Milla is een van de beste Afrikaanse spitsen ooit. In 1990 schreef de aanvaller van Kameroen op het WK geschiedenis. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1990 woonde Roger Milla, toen 38 jaar oud, op het eiland Réunion waar hij speelde voor een plaatselijke club. De Kameroense spits kondigde twee jaar eerder zijn afscheid aan als international. Het WK in 1982 was zijn laatste internationale wapenfeit en nadien ging hij in Frankrijk spelen voor Bastia, Saint-Etienne en Montpellier. In Réunion leek hij stilaan zijn carrière te gaan afsluiten.

Het WK in Italië naderde en Kameroen plaatste zich voor dat toernooi. Paul Biya, toenmalig president van Kameroen, drong aan dat Milla werd opgeroepen voor het toernooi. Coach Valeri Nepomniachi zag dat niet echt zitten, maar hij bezweek onder de druk en haalde Milla bij de WK-selectie. De president kreeg toen veel kritiek vanwege zijn invloed op de selectie, maar niemand verwachtte wat er zou volgen.

Kameroen schreef geschiedenis

Tijdens het WK verraste Milla vriend en vijand. Nadat ze het Argentinië van Diego Armando Maradona versloegen wonnen ze ook met 2-0 van Roemenië, dankzij twee treffers van Milla. De spits, bekend omwille van het vieren van zijn doelpunten met een klein danspasje, werd vervolgens aanbeden als een nationale volksheld. Kameroen haalde de achtste finales, ook al verloren ze hun laatste groepswedstrijd tegen Rusland.

Daarin troffen ze Colombia, dat uiteraard de grote favoriet was. Maar dat was zonder Roger Milla gerekend. De ervaren aanvaller maakte ook daar grote sier, want Milla zorgde in de verlengingen met twee doelpunten voor de kwalificatie. Het eerste doelpunt kwam er na een mooie knal. Het tweede doelpunt mochten we op het conto van René Higuita schrijven. De doelman, die bekend stond omwille van de grote risico’s die hij altijd nam, verslikte zich in zijn dribbel. Milla profiteerde en scoorde makkelijk.

De oudste doelpuntenmaker op een WK

De twee treffers van Milla zorgden ervoor dat er voor het eerst een Afrikaans land in de kwartfinales van een WK stond. Helaas was dat voor hen ook het eindstation, want Engeland was er met 1-0 te sterk na een goal van Gary Lineker. Voor Milla was 1990 niet zijn laatste WK.

Vier jaar later ging hij ook mee naar de Verenigde Staten, waar hij zelfs scoorde tegen Rusland. Hij was met 42 jaar en 39 dagen ouden de oudste doelpuntenmaker op een WK. Milla is ondertussen 70 jaar en hij is een van de grote ambassadeurs van het Afrikaanse voetbal bij de FIFA.

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

  • Roberto Martinez verrast Brazilië
  • Karl Rappan gidst Zwitserland naar kwartfinale
  • Pools totaalvoetbal leidt tot derde plaats


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top