One day, one goal: Lorenzo Staelens vernedert Anderlecht

Jupiler Pro League | Lorenzo Staelens is vooral gekend vanwege zijn vele jaren in loondienst van Club Brugge. Al speelde hij ook enkele jaren voor grote rivaal RSC Anderlecht. ‘De Lorre’ maakte als speler van Club Brugge vele jaren geleden enorm veel indruk op het veld van Anderlecht. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op vrijdag 24 september 1993 ontving Anderlecht Club Brugge. De Bruggelingen waren baas in het toenmalige Constant Vanden Stockstadion en na tal van kansen bracht Lorenzo Staelens de bezoekers op 0-1. Dat gebeurde op slag van rust. Anderlecht moest zich in de tweede periode herpakken, maar dat lukte niet. Staelens, toen een dynamische centrale middenvelder, zorgde in de 52ste minuut via een penalty voor de 0-2.

Maar het mooiste moment moest nog komen voor Staelens. In de 64ste minuut werd de bal hoog voor doel gebracht, Staelens – die moederziel alleen stond – legde aan en nam het leer in één tijd op de slof. Hij raakte de bal enorm goed en zag die via de paal voorbij een kansloze Filip De Wilde in doel belanden: 0-3. Ondanks deze straffe zege werd Anderlecht dat seizoen alsnog landskampioen met twee punten voorsprong op Club Brugge.

Transfer naar Anderlecht

Staelens speelde nog tot 1998 voor Club Brugge. Hij kwam in totaal 365 matchen in actie en daarin was hij goed voor 106 goals en 3 assists. Staelens won in Brugge 4 landstitels, 3 Belgische bekers en 9 Belgische supercups.

Hij zorgde echter voor bijzonder veel opschudding door in de zomer van 1998 transfervrij over te stappen naar Anderlecht, dat hem een driejarig contract aanbood. Hij speelde uiteindelijk 2,5 jaar voor paars-wit, waar hij een deel van de prachtige Champions League-campagne meemaakte. Hij won er ook een landstitel. Staelens sloot zijn carrière uiteindelijk af bij het Japanse Oita, waar hij op zijn 38ste de schoenen aan de haak hing. Hij speelde ook 76 keer voor het nationaal elftal.

Weinig succes als coach

Na zijn carrière als profvoetballer bleef Staelens in het voetbal. Hij werd al snel coach van Moeskroen en nadien volgden er passages bij Eendracht Aalst (trainer), KV Kortrijk (technisch directeur), Roeselare (assistent-trainer), Cercle Brugge (assistent-trainer en hoofdtrainer), Ingelmunster (trainer), Moeskroen (assistent-trainer), KV Kortrijk (assistent-trainer), FC Knokke (trainer), Lokeren (assistent-trainer) en zijn doortocht als coach bij de Nederlandse amateurclub HSV Hoek was voorlopig zijn laatste uitdaging in het voetbal.

Fan van deze reeks? Herbeleef het doelpunt van Demetrio Albertini tegen FC Barcelona.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top