Waarom Hoefkens slaagde waar zijn voorgangers hebben gefaald

Sport | Na vele vergeefse pogingen in de voorbije jaren is Club Brugge er eindelijk in geslaagd een overwintering in de UEFA Champions League af te dwingen. Iets waar de voorgangers van Carl Hoefkens hun tanden op stuk beten. Wat is het geheim van Hoefkens?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij de groepsloting van de UEFA Champions League was het lot Club Brugge eerder gunstig gezind, omdat het alle Europese giganten ontweek. Desalniettemin kreeg blauw-zwart met Atletico Madrid, Bayer Leverkusen en FC Porto geen gemakkelijke groep voorgeschoteld. Het niveau van de tegenstanders was vrij gelijkaardig, maar zeker niet minder dan dat van Club.

Dat gezegd zijnde is het enigszins verrassend dat Club Brugge na vier speeldagen bovenaan pronkt in de groep. Met 10 punten op 12 en nul (!) tegengoals is de landskampioen bezig aan een ijzersterke campagne. Deze eerste plaats is niet gestolen en verzekert kwalificatie voor de achtste finales. Terwijl sommigen voorspelden dat Hoefkens een ongelukkig lot beschoren zou zijn, is de nieuwe T1 van blauw-zwart geslaagd in datgene waar verschillende coaches vóór hem gefaald hebben.

Een ervaren groep

Een van de sterke punten van de lichting 2022-2023 van Club Brugge is dat het team kon voortbouwen op vorig seizoen. De ruggengraat is behouden. Behalve Charles De Ketelaere en Stanley Nsoki zijn de vaste waarden van vorig jaar de club trouw gebleven. Vormer speelt wel een stuk minder, maar het team draait uitstekend zonder hem. En natuurlijk barst deze groep van de ervaring, aangezien de jongens al een paar Champions League-campagnes achter de rug hebben.

Op dit niveau speelt ervaring een grote rol. Je grenzen kennen, weten wat je wel en niet kunt doen en inzien hoe je de verschillende fasen van een Europese wedstrijd moet aanpakken: het zijn doorslaggevende troeven, die Club in zijn eerste vier groepswedstrijden perfect uitspeelde.

Kwaliteitsinjectie

Naast de min of meer intacte kern brachten de nieuwkomers een extra impuls. Carl Hoefkens toonde veel lef in de wittebroodsweken van zijn hoofdtrainerschap. In de heenwedstrijden domineerde Club zijn tegenstanders met een spelniveau en vertrouwen dat een Belgisch team maar zelden op de mat had gebracht. Hoefkens maakte eigenhandig komaf met het Belgisch minderwaardigheidscomplex.

Succesfactor daarbij was Ferran Jutgla. De Spanjaard, overgekomen van Barça, groeide snel uit tot een sterkhouder en zijn talent in de aanval brengt veel gewicht in de schaal. Hij heeft niet veel kansen nodig om gevaarlijk te zijn en op dit niveau, waar kansen schaars zijn, is dat zeker een pluspunt.

Tegen FC Porto kan Club zich verzekeren van de eerste plaats in de groep en bijgevolg de status van reekshoofd tijdens de loting voor de achtste finales. Daarvoor hebben ze minstens een punt nodig tegen de Portugezen. Reken maar dat Club in eigen huis, opgejut door de thuisaanhang, op zoek zal gaan naar meer dan een punt.

Het programma van de vijfde speeldag in de UEFA Champions League met Pickx Sports:

Dinsdag 25 oktober

Woensdag 26 oktober

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top